Как да намалим данъците наполовина чрез дарения | webcafe.bg
newscafe

Как да намалим данъците наполовина чрез дарения

Webcafe.bg
18.01.2012, 12:48 (обновена 18.01.2012, 17:11)
Красимир Стефанов, НАП

Снимка: © БГНЕС

Националната агенция за приходите съветва как да намалим данъците като направим дарение.

Националната агенция за приходите съветва как да намалим данъците като направим дарение.

Най-много с до 50% може да бъде намалена данъчната основа, ако се направи дарение в полза на някой от трите фонда - за асистирана репродукция, за лечение на деца и за трансплантации.

С дарение за култура може да се намали данъчната основа с до 15 %.

До 5 % от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения, на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на фонд "Социална закрила" към министъра на труда и социалната политика. Облекчението важи и за дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, градини, училища, висши училища или академии.

Данъчното облекчение може да се ползва и при дарение в полза на комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ).

Облекчение може да се ползва и за дарения в полза на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания, на Българския Червен кръст.

Могат да намалят данъчната си основа и граждани, които даряват на фондации и неправителствени организации, които са регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Облекчение има и за даряващите на фонд "Енергийна ефективност".

Oще: данъци  дарения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани