Путин, Кастро, Ахмадинеджад цензурират свободата на словото | webcafe.bg
newscafe

"Ди Велт" излезе с празна първа страница

Webcafe.bg
03.05.2010, 11:44 (обновена 03.05.2010, 12:27)
ди велт

Празната първа страница на "Ди Велт" днес

Големият германски всекидневник "Ди Велт" излезе днес с празна първа страница в израз на подкрепа за свободата на медиите. Поводът е датата 3 май, която е обявена от ООН за Световен ден на свободата на печата.

Издателство "Аксел Шпрингер" обяви, че е дарило цялото пространство под главата на изданието на международната неправителствена организация "Репортери без граници".

Цялата площ на първата страница е празна с изключение на кратко съобщение на "Репортери без граници" , което се публикува безплатно. Актуалните за броя заглавия са публикувани на трета страница.

"Свободата на печата е жизнено важна за оцеляването на демокрацията, но за съжаление това не се подразбира от само себе си. С тази необикновена акция искаме да напомним за това. В Германия възможностите за работа на журналистите са сравнително добри, но свободата на медиите все повече се ограничава чрез рестриктивни законови текстове", отбелязва Жан-Ерик Петерс, редактор на консервативния вестник.

Също днес международната организация "Репортери без граници" публикува списък на световни лидери, които пречат на свободата на журналистите. В списъка са 40 "най-жестоки гонители" на свободата на словото. Сред тях са политици, религиозни дейци, лидери на терористични организации.

В "черния списък" са попаднали 17 президенти и премиери, в това число председателят на КНР Ху Дзин Тао, президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад, кубинският лидер Раул Кастро и руският премиер Владимир Путин.

Според организацията в света от началото на 2010 година са били убити девет журналисти, 300 са зад решетките.

Международният ден на свободата на медиите бе обявен през 1993 г. от Общото събрание на ООН по предложение на ЮНЕСКО.

Той е свързан с Декларацията от Виндхук (Намибия), в която на 3 май 1991 г. на конференция на ЮНЕСКО беше отправен призив за формиране на "независима, плуралистична и свободна преса, която да стане крайъгълен камък на демокрацията и икономическото развитие".

В документа цензурата се определя за най-тежко нарушаване на човешките права и от държавите се изискват конституционни гаранции за свобода на медиите и събранията.

През март т.г. в знак на протест срещу проектозакон, който трябваше да ограничи свободата на медиите и правото на журналистите да запазват в тайна своите източници, трите най-големи всекидневника в Естония - Postimees,Äripäev и Öhtulehtt - излязоха с празни първи страници.

Oще: ди велт  свобода на словото 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани