Разговорът на премиера с шефа на "Газпром" остава тайна | webcafe.bg
newscafe

Разговорът на Орешарски с шефа на "Газпром" остава тайна

Webcafe.bg
16.01.2014, 15:52 (обновена 16.01.2014, 16:23)
Южен поток

Снимка: © Газпром

5-часовият разговор, след който изненадващо дойде първата заварка по "Южен поток" на родна територия, бил единственото непрозрачно нещо около проекта.

Единственото непрозрачно нещо в "Южен поток" е 5-часовият ми разговор с шефа на "Газпром" и той никога няма да стане ясен. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, цитиран от bTV.

Неговият коментар дойде в отговор на журналистически въпрос по време на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара.

В последния ден на октомври м.г. босът на „Газпром" Алексей Милер обяви началото на строежа на тръбата по проекта "Южен поток" на българска територия. Първата заварка беше предавана пряко по време на пресконференция в Министерски съвет след дълга среща с премиера Пламен Орешарски.

Дни по-късно от правителствената пресслужба обявиха, че по време на 5-часовия разговор не е водена стенограма. Превърнали се в част от пиара на кабинета по време на ГЕРБ, стенограмите от заседанията на правителството секнаха при Пламен Орешарски. За това и Министерски съвет получи антинаградата за влошена прозрачност от Фондация „Програма за достъп до информация".

Много сме си добре, даже

„След четири години на бюджетни излишъци и рекордно ниско равнище на публичния дълг - 14 на сто от БВП, фискалните резерви надхвърляха 10 на сто от БВП", коментира премиерът. По думите му това е предпазило публичните финанси, които днес са между най-стабилните спрямо другите 27 европейски партньори, макар че вече фискалните резерви били изтощени. „Банковата система издържа на предизвикателствата на кризата поради значително по-строгите регулации".

Премиерът отбеляза значително по-ускореното усвояване на евросредствата от изтичащия програмен период. Четири пъти е ускорено разплащането, каза премиерът и посочи, че от заварените 37 на сто усвоени средства за целия програмен период, към края на миналата година това число е достигнало 54 на сто.

По отношение на енергийния сектор, министър-председателят коментира още, че таксата върху възобновяемите енергийни източници не представлява по-голяма тежест от аналогични такси, въведени в близо половината европейски страни: „Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща, не искам да развивам други сценарии, оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система".

Oще: алексей милер  пламен орешарски  стенограма  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 16.01.201416:08

- Ще умрьом, ще умрьом, голад и сумашедшие люди ще на убйут, памагите батюшка рев поклон !!!
- Не притесняйся Огоньок, ще дадим колко да не умрьоте, подпишис здьес пий едно !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани