Версията за Мирослава: Психо и пари | webcafe.bg
newscafe

Версията за Мирослава: Психо и пари

Webcafe.bg
13.01.2012, 12:23 (обновена 24.10.2012, 13:53)
полиция

Снимка: © БГНЕС

От Института по психология на МВР заявиха, че "бързо след изчезването на Мирослава разбрахме, че не е жива..." Момичето изчезна на 7 ноември м.г. и беше открито вчера мъртво

Профайлърите от Института по психология на МВР си поделиха днес ефира на националните телевизии, за да обрисуват един от двамата убийци на 18-годишната Мирослава от Перник. Стойчо Стоев-Чочо, самоубил се вчера пред очите на полицаите в дома си, бил изявен психопат.

Пред БНТ така го описа Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психология на МВР. А криминалният психолог от МВР Тодор Тодоров, който е преговарял с похитителите на убитото момиче, определи Чочо като "болезнено саркастичен и садистичен човек" по Нова телевизия, където разказа как са водени преговорите.

"В последните два месеца нашият сектор и колегите от ГДБОП, както и тези от Перник минахме на нощен режим на работа. Бързо след изчезването на Мирослава разбрахме, че не е жива. Връзката се скъса, след като поискахме потвърждение от похитителите, че момичето е живо. След като поставихме това условие, похитителите спряха да преговарят. Обяснихме им, че парите са готови, но те трябва да докажат, че Мирослава е жива. Там нещата спряха", поясни Тодоров. 

Десетки близки на семейството са минали през детектора на лъжата в института по психология към МВР. "По този начин искахме да успокоим семейството", обясни още Тодоров.  Криминалният психолог разказа, че похитителите Стойчо и Миро в деня на отвличането на Мирослава са носили в себе си кирка и лопата.

Всички подробности около убийството разказал Стоев, който признал и за сумата от 500 000 лева за откупа. Не съжалявал за убийството, а за това, че не го е обмислил по-внимателно. Съжалява, че е подходил толкова елементарно и не е премислил нещата. При разпитите признал, че е очаквал, че след като поиска парите, те ще му бъдат дадени, просто така. Не е допускал, че ще се иска от него доказателство, че е жива, за да получи сумата.

Мирослава освен таекуондо се е подготвяла и за свободните боеве ММА. Тя се съпротивлявала много при отвличането, но все пак двамата мъже са надделели.

Самоубийство заради провал

Стойчо се самоуби, тъй като не можа да проживее провала си. Тази версия разви шефът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев пред bTV.

Той поставя собствените си нужди над живота на останалите. Той беше ангажиран повече да мисли как да задоволи личните си нужди, обясни Неделчо Стойчев. Стойчев е разглеждал човешкия живот като средство за постигане на собствените си меркантилни цели. Той беше загрижен дали ще си реши дневните проблеми. Ние му бяхме обещали статут на защитен свидетел и никой не предполагаше, че ще се самоубие. Мисля, че той е организатор на похищението, а Марио е само помагач, твърди Неделчо Стойчев.

Между похитителя и жертвата Мирослава е имало определено доверие. Тя е повярвала, че всичко ще бъде наред и ако изпълни всичко ще бъде пусната, твърди още психологът. Той съобщи още, че на семейството на момичето са изпратени две писма - първото е написано собственоръчно от Мирослава. Анализът показа, че е била в добро емоционално състояние. Тя го е разпознала още в момента, в който е била похитена.

След това е проведен и разговорът от личния телефон на Мирослава, която се е обадила на сестра си. Никога един похитител няма да допусне жертвата да говори със сестра си при това на живо и това ни наведе на мисълта, че похитителите са близки. 

Второто писмо е съвършено различно, тъй като било с шаблон. В него е записано, че Борислав, приятелят на сестрата на Мирослава, прави много грешки и ако иска да бъде цял, а да не бъде осакатен трябва да изпълни всичко. Най-парадоксалното е, че е поискано Борислав, когато осигури парите да нарисува кръст на гаража си. Нещо като Али Баба и 40 - те разбойници - това ни гарантира, че в действителност похитителите са близки до Борислав. Именно Борислав е получил 250 000 евро наследство. Писмото е оставено на вратата на дома, където живее Борислав.

Бащата на Мирослава: Не зная защо е било планирано

Бащата на Мирослава Васил Шумков отрече пред TV7 да се е познавал със самоубилия се Стойчо Стоев - Чочо и смята, че и Мирослава не го е познавала. "Тя евентуално не се е познавала с него. Дали се е познавала с него или не, аз не мога да следя. Той е много по-малък от мен и аз не го познавам", казва Шумков.

Бащата каза още, че похитителите на дъщеря му не са се свързвали с него, за да искат откуп. "Ние сме средностатистическо семейство. Не сме богати. Познавам приятеля на Мирослава - Борислав. Не мисля, че той има някакво участие там", допълни той. 

"Отвлечена е, това е. Не зная защо е било планирано това", каза почерненият баща. Той смята, че намереното тяло може и да не е на дъщеря му. Тялото е неузнаваемо, обезобразено. Патоанатоми правят аутопсия, ще бъде иззета и ДНК-проба, за да се докаже с категоричност самоличността на убитата. "Има някаква надежда, но вероятно е тя, защото директно я търсеха нея".

Бащата каза, че Мирослава не е имала никакви проблеми - нито с него, нито с майка си, нито с някого от роднините си. Със сестра си Елеонора са били много близки. "Всичко е било планирано. По какъв повод е било планирано, не мога да ви кажа, защото и аз не знам. Просто умът не ми го побира", каза бащата.

Все още не е открит 24-годишният Юлиан Стефанов от Перник, който изчезна през юни миналата година...

Oще: гдбоп  елеонора  мвр  мирослава  момиче  откуп  пари  похитители  психопат  стойчо стоев  убийци  чочо 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

2 YOLE | 13.01.201214:32

Днес по едно радио слушах интервю с един висш полицай , който каза следното : Кажете на Трелианчето да не си задава такива сложни въпроси , че ще и излезат бръчки . Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

1 trellian | 13.01.201213:44

дръглявите полюцейски профайлъри винаги постфактум обясняват как всичко са знаели и разкрили още отдавна, и колко са умни и далновидни. Щом всичко са знаели, какви ги дрънкаше някъв Флоров с месеци, че е избягала от къщи и заминала за чужбина, при това без пари и документи.
   

оценка

+0 -0