Защо Дойче веле отстрани двама журналисти | webcafe.bg
newscafe

Защо Дойче веле отстрани двама журналисти

Webcafe.bg
21.09.2013, 10:35 (обновена 21.09.2013, 11:55)
Микрофон

Един по един микрофоните заглъхват

Журналистите Иван Бедров и Еми Барух вече няма да са коментатори за сайта на българската секция на германското радио "Дойче веле" (Deutsche Welle) потвърждава официална позиция на сайта на медиата.

От нея става ясно, че работата им е била подложена на проверка, след като от Корпоративна търговска банка са изпратили писмо за едностранчиви публикации за председателя й Цветан Василев.

По същество упреците се оказали неоснователни, но от "Дойче веле" все пак открили в материали на двамата журналисти нарушения на "журналистическите стандарти на "Дойче веле", например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал. Това и станало причина да бъде прекратено сътрудничеството с двамата кореспонденти.

Десетки журналисти и правозащитници подписаха писмо в тяхна защита, което изпратиха до ръководителите на германската държавна медия.

Позицията на "Дойче веле":

"От няколко дни в Дойче веле (ДВ) пристигат писма, които поставят въпроса защо германската международна медия е прекратила сътрудничеството с двама български кореспонденти. Вярно е, че ДВ наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ.

Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви. "Дойче веле" подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни.

В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

Независимо от това, внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на "Дойче веле", например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал.

В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения.

Надзорният съвет на Дойче веле разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръковдството на ДВ. Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев, работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред.

Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България".

Oще: дойче веле  еми барух  журналисти  иван бедров  ктб  медиа  отстраняване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

4 Николай Дренчев | 21.09.201321:53

"Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България"

Но Българското общество няма да следи със симпатия развитието на публицистиката в "Дойче веле"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

3 Scooby Doo | 21.09.201318:33

Все пак, който плаща, той поръчва - в случая Цецо Василев.
Общо взето настъпиха славни времена за свободата на словото в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

2 Божидар Гюлмезов | 21.09.201315:27

Подкрепям разтикването на па*ата Барух, другия не го знам. Но определено не ми харесва начина по който това се случва...

Да бяха я разкарали заради откровените глупости които пишеше тази лелка веднага щях да прегърна идеята с 2 ръце, ама сега остава вкуса на лъжицата с катрана...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 11:53

1 кралицата | 21.09.201312:53

Да разбираме ли, че от тук нататък ще четем коментарни анализи от въпросния господин, изпратил писмото до редакцията на дойче веле? Конгениално? Има писмо - няма Барух и Бедров. Шаде-както се казва на немски език. Имам предложение - ръководството на DW да ни дава указания кога,кого,и какво да четем. Даже Остап Бендер би постъпил по деликатно! Отегчен
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани