До 100 000 лв. санкция за вино менте | webcafe.bg
newscafe

До 100 000 лв. санкция за вино менте

Webcafe.bg
02.01.2012, 17:22 (обновена 02.01.2012, 17:29)
вино, хляб

Продажбата на наливно вино е разрешена само и единствено в случаите, когато това вино има ясен произход и този, който го продава, притежава съответното анализно свидетелство от лаборатория, че продуктът е годен за консумация...

В новия Закон за виното са предвидени драстични санкции за нарушителите, които предлагат вино и спиртни напитки с неясен произход. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Законът за виното и спиртните напитки бе одобрен от кабинета на последнто заседание на МС за 2011.

„Санкциите са достатъчно високи и драстични, за да дадат възможност на всеки, който реши, че може да заобиколи закона, да знае, че това ще се стовари върху него с цялата си тежест като законодателство и санкциите просто действително ще бъдат изискуеми. Всичко е регламентирано.

Първата санкция е 3000 лева. Имаме санкции по 10 000 лева. Тази година имаме няколко потвърдени вече дори и от съд санкции, от съд на последна инстанция, за по 30 000 лв. и са събрани. Максималната санкция, която е при системно нарушаване, е 100 000 лв.", допълни Красимир Коев. „В по-голямата си част нарушенията на производителите и разпространителите на вино са: тези, които произвеждат вино, без да са регистрирани, без да са законово установени като предприятия, които имат право да произвеждат тази напитка. Например, тези, които произвеждат големи количества вино в домашни условия и го реализират на пазара, без да имат това право. Това са нарушенията. По този начин спестяват и данъци, ощетяват и държавния бюджет. Затова нашите проверки сега преди празниците бяха засилени, за да може тези, които решат в последния момент да ловят риба в мътна вода, просто да не успеят", заяви Красимир Коев.

Продажбата на наливни високоалкохолни напитки е забранена. „Продажбата на наливно вино е разрешена само и единствено в случаите, когато това вино има ясен произход и този, който го продава, притежава съответното анализно свидетелство от лаборатория, че продуктът е годен за консумация, не съдържа никакви примеси и добавки, никакви подсладители или оцветители. В тези случаи продажбата на наливно вино е разрешена", обясни Коев.

По думите му със Закона се създават предпоставки за по-добър контрол в сектора и за по-бързо стигане до самите санкции при установяване на съответното нарушение. „В стария закон имаше вратички, които позволяваха една процедура да се проточва във времето, да не може да се връчват констативните протоколи или актовете за установяване на административното нарушение и по този начин да се загуби давност и едва ли не нарушението да остане ненаказано. Сега в новите текстове това вече е изчистено като текст, така че абсолютно по най-бързия начин при установяване на съответното нарушение ще бъдат санкционирани всички нарушители", каза Красимир Коев.

Oще: вино  закон за виното  санкции 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани