Съюзът на съдиите иска промяна във висшия съдебен съвет | webcafe.bg
newscafe

Да запалим свещ за "Бог да прости" съдебната ни система

Webcafe.bg
16.06.2011, 10:51 (обновена 16.06.2011, 12:50)
Владимира Янева

Новият председател на СГС Владимира Янева се превърна в ябълката на раздора в съдебната система.

След откритото писмо на Съюза на съдиите, с което те искат оставка на целия Висш съдебен съвет, група във Facebook призовава за флашмоб в памет на българското правосъдие.

"Вместо да се възмущаваме по форумите, нека да се съберем в четвъртък, 16 юни, за 5 минути и да оставим по една свещ на съдебната палата, малко цветя и да кажем "Бог да прости българското правосъдие".

* Заради Красьо Черния
* Заради делото "Ставийски"
* Заради делото "Соло"
* Заради безпринципните назначения, от страна на правителстово във ВСС
* Заради липсата на присъди по коeто и да е от знаковите дела
* Заради всички неосъдени политици
* Заради докладите на ЕК за напредъка в правосъдната система, и грамите на Уикилийкс......

Време е да покажем на управляващите, че не може да търпим повече липсата на ред в нашата държава! Това събитие е в подкрепа на всички честни съдии, прокурори, които работят в българската правосъдна система".

Откритото писмо 

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки заради "безпринципно кадруване", което ще продължи и което разрушава независимостта на съда "отвътре", съобщи сп. "Правен свят" на сайта си.

В писмо до ВСС, правосъдния министър Маргарита Попова, председателя на Народното събрание и Комисията по правни въпроси в парламента съдиите заявяват, че съдебната власт се намира в "продължителна и ескалираща криза на качественото и почтено администриране".

От Съюза настояват още правосъдният министър да започне консултации и да създаде работна група за промяна на модела на ВСС.

От организацията предлагат ВСС да не бъде постоянно действащ орган, защото така се отдалечава от редовите магистрати и техните проблеми; да се създаде съвет само за съдии, който да е отговаря за назначаването, повишаването и наказването им.

Настояват да се въведе единно и централизирано атестиране; да се гарантира изискване за подробно съдържателно мотивиране на всички решения на ВСС по кадрови въпроси; да се намали броят на членовете, както и изискуемият стаж - от 15 да стане 12 години.

Те искат също така мандатът да се редуцира от пет на 3 години; парламентарната квота също да се намали - сега тя е половината от членовете. От ССБ предлагат да е една трета и да се избира с мнозинство от две трети.

Това безпрецедентно искане вкарва скандала, който избухна след назначаването на новия председател на СГС Владимира Янева, в съвсем нова фаза. Преди това протестни оставки подадоха членовете на ВСС Капка Костова и Галина Захарова и съдиите Душана Здравкова и Величка Цанова. После дойдоха разкритията за конфликт на интереси на новоназначения председател на Софийския градски съд, от чийто избор започна властовата драма.

"Всеки може да иска каквото си иска, но за това искане на Съюза на съдиите няма законово основание", беше коментарът на члена на ВСС Георги Шопов. Колегата му Цони Цонев пък се усъмни в легитимността на писмото на организацията, защото по такива важни въпроси становища се давали само с решение на общото събрание на съюза, а не от ръководството му. "Ако е взето на общо събрание, ще преценим какво ще правим", каза той.

Борис Велчев: Оттеглянето на ВСС е политически въпрос

"Мисля, че вълната на оставките във Висшия съдебен съвет спря". Така главният прокурор Борис Велчев коментира становището на Съюза на съдиите, че всички членове на съвета трябва да подадат оставки.

Според Велчев оттеглянето на ВСС е политически въпрос.

"ВСС може да се оттегли по два начина. Единият начин е чрез подаване на оставки. Аз такава тенденция не виждам. Вторият начин е да бъде променен законът и да се прекрати мандатът на съвета, което е работа на Народното събрание. Дали Народното събрание ще подходи по този начин ми е трудно да гадая", каза Велчев.

"Не мога да кажа, че трябва да има радикални реформи във ВСС. Ако има, тя трябва да бъде добре осмислена и да не е емоционална", заяви главният прокурор.

В момента репутацията на всички нас във ВСС очевидно не изглежда добра, но докато не се вземе политическо решение за промяна на модела, няма кой друг да върши тази работа и да управлява съдебната власт", коментира Велчев.

Нямало нищо лошо в атестацията на Владимира Янева

Според него новата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева е трябвало да бъде проверена, преди да се внесе кандидатурата й във ВСС.

"Аз лично не съм чел нищо в атестацията, което да ме смути - точно обратното", посочи главният прокурор.

Той е на мнение, че ВСС и самата Янева трябва да дадат отговори на някои въпроси, свързани с изнесените в медиите факти.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев отбеляза, че не е имало данни съдия Янева да забавя делата повече от всички останали, каквито твърдения се разпространяват от анонимни източници.

"Няма забавяне с месеци и години, има единични такива случаи", смята Колев.

В отговор на въпрос дали Янева е трябвало да си направи отвод по делото "Софийски имоти", той отговори, че трябва да се изчака проверката на ВСС и Инспектората към ВСС, защото твърденията за конфликт на интереси са ясни, но не се знае дали наистина има такива.

Колев каза, Владимира Янева е действала като пълномощник на своя родител. Баща й е купил два магазина от "Софийски имоти"...

Oще: владимира янева  всс  оставки  съдебна система  съюз на съдиите 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани