Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви днес, че безопасността на по-старите германски АЕЦ трябва внимателно да бъде проверена, като не е изключено затваряне на някои | webcafe.bg
newscafe

Брюксел гледа под лупа старите АЕЦ - и с едно наум за "Белене"

Webcafe.bg
14.03.2011, 11:54 (обновена 14.03.2011, 17:29)
Гюнтер Йотингер

Снимка: © BGNES

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката, даде да се разбере, че случилото се в японски АЕЦ е поставило под въпрос какво може да се смята за безопасно и управляемо...

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви днес, че безопасността на по-старите германски атомни централи трябва внимателно да бъде проверена, като не е изключено затваряне на някои от тях, ако това е необходимо, предаде Ройтерс.

Еврокомисарят по енергетиката насрочи утре извънредна експертна среща по ядрената безопасност след кризата с японската АЕЦ в резултат на разрушителното земетресение.

В срещата ще участват представители на националните ядрени агенции на страните от ЕС, енергийни компании и оператори на водещи ядрени обекти, за да бъдат извлечени поуки от авариите в Япония за европейската ядрена енергетика.

Сигурността на европейските АЕЦ ще бъде разгледана още днес на съвещание на европейските министри на околната среда чрез телеконференция, съобщи говорител на ЕС. Според ядрения анализатор на международната екоорганизация "Грийнпийс" "ЕС вероятно ще стане по-стриктен в политиката си спрямо ядрените централи, които се намират в сеизмични райони. Това определено ще засегне проекта АЕЦ "Белене" и съм сигурен, че българското правителство ще бъде посъветвано относно окончателното си решение".

Пред германското радио Дойчландфунк Йотингер пък посочи, че разрушенията и радиацията в една от японските атомни централи е променила света и е поставила под въпрос какво може да се смята за безопасно и управляемо.

На територията на Япония има 54 атомни реактора и два, които се строят.
    
Йотингер, който е германският представител в еврокомисията, коментира темата в момент, в който германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред критики срещу решението на Берлин да удължи живота на атомните си централи на фона на японската криза.

В Германия действащите АЕЦ са 17 и от миналата есен правителството дебатира колко дълго биха могли да работят след изтичане на настоящите им срокове на функциониране. Предишното правителство реши, че те трябва да намалят постепенно производството до 2022 г. - срок, който Меркел искаше да удължи с 10-15 години до по-добро развитие на възобновяемите енергийни източници.
    
Йотингер посочи, че въпросът за ядрената безопасност е преди всичко отговорност на 14-те страни от ЕС, които използват атомна енергия и добави, че мерките за безопасност на по-старите германски атомни централи непрекъснато се обновяват.

Радиацията около "Фукушима-1" е в норма

При водородния взрив в трети реактор на японската АЕЦ "Фукушима-1" са пострадали 11 души, съобщи генералният секретар на кабинета Юкио Едано в Токио, цитиран от Асошиейтед прес. Час след взрива равнищата на радиация около главния портал на станцията са били 20 микросиверта в час. В Япония допустимата норма за един час е 500 микросиверта.

Четирима войници и седем служители на централата са били ранени по време на взрива в трети енергоблок по-рано днес. Всички те са работели в блока, реакторът не е разрушен, няма изтичане на радиация.

Стоманеният корпус на реактора, в който се намират горивните пръти, не е повреден и не се съобщава за опасност за околната среда и за населението. От района около "Фукушима 1" са евакуирани останалите 600 души.

Във втори реактор, където излезе от строя системата за охлаждане, нивото на водата в резервоара за налягане на реактора е спаднало, но горивните пръти все още са във водата, съобщи операторът на централата - компанията "Токио електрик пауър корпорейшън". 

Взето е решение да започне подаване на морска вода в реактора, за да се охладят неговите системи и да се намали налягането. Аналогични процедури бяха приети преди това за първи и трети реактор, но те не доведоха до желания резултат и се стигна до водородни експлозии в двата енергоблока, предаде БТА.

Съседните страни обявиха извънредни мерки

Междувременно съседните на Япония страни обявиха извънредни мерки във връзка с взрива в атомната им централа. Сингапур обяви, че извършва проби за наличие на радиация в храни, внасяни от Япония, след вероятното изтичане на радиоактивни газове от атомни електроцентрали в страната, предаде ДПА.

Южна Корея свика извънредни заседания на четири парламентарни комисии, за да обсъди как да реагира на ефекта от земетресението и цунамито в съседна Япония, включително на опасността от радиация, предаде Ройтерс.  Южна Корея, която има 21 ядрени реактора, планира да построи още 14 до 2024 г.
        
Никаква опасност не грози Камчатка във връзка с ядрената авария в Япония, заяви днес служител на Министерството на извънредните ситуации на Русия, отговарящ за Камчатския край, предаде ИТАР-ТАСС. На полуострова непрекъснато се следят показателите на околната среда. По последни данни нивото на радиация е 5-7 микрорентгена в час при нормално ниво от 14 микрорентгена.
        
Рибните запаси в далекоизточните морета не са застрашени от ситуацията в японските АЕЦ, съобщиха работещи в риболовния сектор и учени в областта на ядрената океанология в Русия.

Паника обхвана днес жителите на столицата на Филипините, след като се появиха неверни съобщения, че радиоактивни газове от аварията в японския ядрен реактор се носят към Манила. Съобщението било получено по мобилните телефони. Жителите били призовани да останат по домовете си за 24 часа и да промиват гърлото си с бетадин, за да защитят щитовидната си жлеза от радиация. Държавни служители се появиха по телевизията, за да уверят хората, че съобщението е невярно.

А защо ние ще строим АЕЦ "Белене" в земетръсна зона...

"...А ние трябва ли да строим АЕЦ в земетръсна зона, каквато е Белене?" (Площадката е на 200 км от планината Вранча, където през 1977 г. беше епицентърът на земетресение от 7.6 по скалата на Рихтер - бел.р.) пише кореспондентът на "24 часа" в Берлин Капка Тодорова в материал, озаглавен "Апокалипсис - сега в Япония, а утре?". Ето извадка от него:

"Какво, ако при нас стане нещо подобно? Или ще си я караме съветската...

През 1986 г. СССР отговори с "не" на всички такива въпроси след гръмването на "Чернобил". И вместо техника и екипирани специалисти прати 100 000 (сто хиляди!!!) войници кажи-речи с голи ръце да зариват с пясък и бетон реактора и да копаят тунел отдолу, за да не ни сполети т. нар. китайски синдром.

Перверзното е, че тази тактика май е единствената наистина успешна в такива ситуации. Това се дочува и в цинично-съжалителните въздишки на коментаторите по различни европейски радиа и телевизии.

В Япония тази тактика е невъзможна. Катастрофата в Чернобил бе огромна, но онези 100 000 успяха донякъде да я ограничат. Колко ли от тях са живи още? Едва ли са много.

Японците не използват хората си като жива защитна маса и затова няма да ги пратят с голи ръце срещу атомната заплаха.

В България също в днешно време никой не би се осмелил да стори това. Но ако не с хора, трябва да се противостои с техника. Няма нужда да задавам въпрос дали я имаме, след като се оказа, че всъщност не можем да съберем дори парите за закриване на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Държавата даже е спряла да прави задължителните вноски във фондовете за девет месеца. Тактика на всяко правителство от спирането на първите блокове в "Козлодуй", та до днес е да крънкаме от ЕС пари за пълното извеждане на реакторите от работа. Само дето европейците вече се усетиха и през януари обявиха, че ни слагат краен срок за отпускане на помощи..."

Авариите в японски ядрени централи от последните дни показват, че не трябва да се говори за "ядрен ренесанс", а да се търсят алтернативни производства на енергия, заявиха вчера представители на коалиция от граждански организации "АЕЦ БелеНЕ".

Еколозите повториха позицията си, че проектът АЕЦ "Белене"  е анахронизъм и че България категорично трябва да се откаже от него. Според тях консумацията на ток на България не е толкова голяма, че да се нуждае от нови ядрени реактори, а пазар за произведеното електричество от една нова АЕЦ извън страната ни няма да има.

Искаме гаранции за реактора на АЕЦ "Белене"

Икономическият министър Трайчо Трайков ще иска допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на реактора на АЕЦ "Белене", съобщиха от МИЕТ. Трайков ще иска повече информация и гаранции както от производителя "Росатом", така и от Международната агенция за атомна енергетика.

Новият реактор за бъдещата атомна централа е поръчан от изпълнителя на строителството й - руската "Атомстройекспорт", и трябва да е готов тази пролет.

Само преди дни Трайчо Трайков предложи възможността оборудването за АЕЦ "Белене" да се използва за нов блок на "Козлодуй", а на площадката в Белене да се построи ново съоръжение.

"За нашите условия се счита, че този реактор е с достатъчно добро ниво на защита", коментира днес Трайков. От министерството посочват, че реакторът от типа В466, поръчан за втората атомна, е разработен през 1992 г. и е имал подобрения след това - и по-нови технологични разработки.

Според икономическия министър дискусията за оценка на поколението ядрени реактори е "безпредметна", като се имат предвид събитията в японската АЕЦ "Фукушима". Тази седмица ще продължат преговорите между между българската и руската страна по изграждането на АЕЦ "Белене". 

Едно наум за АЕЦ "Белене"

България ще се нуждае от ново мнение на Еврокомисията за проекта "Белене", ако реши да го завърши, е заявил европейски експерт, пожелал анонимност, пред кореспондента на "Труд" в Брюксел Веселин Желев.

Полученото от страната ни през декември 2007 г. положително становище за втората българска ядрена централа вече не важи, защото тогавашният инвеститор, германския концерн РВЕ се е оттеглил, казва експертът.

Освен това мнението е било за инвестиционния план и не е правена оценка за безопасността на площадката, добави той. Според природозащитници тя е сеизмично рискова.

"Не си спомням Европейската комисия да е получавала друга нотификация от България за Белене", каза експертът. "Те дори не са сигурни дали ще продължат да строят тази централа".

Според европейското законодателство, ако страна-членка реши да строи АЕЦ, трябва да уведоми комисията. Тя излиза със становище по проекта, което не е правно обвързващо. Ако обаче е отрицателно, съответната държава не може да ползва заем от "Евратом" - европейската общност за атомна енергия и от Европейската инвестиционна банка.

Oще: аец  ангела меркел  берлин  гюнтер йотингер  реактори  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

2 чичо | 21.03.201117:07

България по-скоро няма нужда от еколози от този тип. Ням централа - няма проблем. Няма работа - няма пари - няма хора - няма проблем. Който остане -по пещерите и по дърветата! Ще го караме на фотосинтеза. Дедите ни са умирали за тая земя, ние сега я продаваме за да преживяваме вместо да работим. Срам и позор. Щом искаш да живееш добре означава да потребяваш. Потреблението се заплаща с пари. Парите трябва да дойдат от някъде. Правилният отговор е производство, реална икономика. Когато основните средства са в чужди ръце, енергията е скъпа, производството е неефективно - управлението, на която и партия да е, е безсилно. А такива гласове като на тая недо...учената само вредят. Както каза един - по-добре да като камикадве при Фукушима, от колкото от глад и холера в Хаити! Отказването днес от АЕЦ, утре от друго и т.н. означава регрес. Ако има проблеми, трябва да се решават, а не да се спираш. Ако искаш да минеш през реката, трябва да я прегазиш, преплуваш или да направиш мост по който да минеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2010, 12:33

1 Анета Генова | 15.03.201120:10

Всички в Брюксел и около него да си го з.... в г ...а ! Без извинение!
   

оценка

+0 -0