Прокуратурата: Бюлетините в "Мултипринт" не са брак | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата: Бюлетините в "Мултипринт" не са брак

Webcafe.bg
12.05.2013, 12:54 (обновена 12.05.2013, 15:46)
вот, избори

Брак ли са откритите в Костинброд бюлетини или не

Върховната касационна прокуратура съобщи, че откритите бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд не са технологичен брак.

От печатницата твърдят, че са негодни и са отпадък, който, по силата на обществената поръчка, са длъжни да съхраняват в складове на предприятието.

350-те хиляди бюлетини, открити по подаден сигнал в печатницата в Костинброд, и които са извън необходимата бройка за парламентарния вот, не са технологичен брак. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Освен тях, в печатницата са намерени и четири палети технологичен брак, които са в съвсем друго състояние - смачкани, скъсани и с размазано мастило, както ги описаха служителите на "Мултипринт", предаде bTV. Те не са опаковани и готови за изнасяне.

Прокуратурата потвърди формулировката на съобщението си от вчера - намерените вчера палети са били опаковани в найлони и готови за изнасяне. Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на работещите там.

Образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре. Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на Българската народна банка (БНБ).

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата, опровергавайки твърденията на Марин Райков.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев каза, че прокуратурата е подала малко информация за откритите вчера бюлетини извън държавната поръчка в печатницата в Костинброд.

Според държавния глава случаят не дава основания за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. Дали има, или няма сценарии за дестабилизация на страната и за отслабване на демократичните институции, те нямат никакъв шанс, ако народът излезе и гласува, заяви президентът и увери, че няма да допусне някой друг да решава вместо българския народ.

Премиерът Марин Райков пък запита ЦИК дали е спазен денят за размисъл, тъй като според него има нарушение на закона. Райков определи политическите реакции по случая в Костинброд като истерични.

Разследването продължава и заради изборите на 12 май прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.

Oще: брак  бюлетини  избори  костинброд  мултипринт  президент  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани