Задължителна забавачка за 5-годишните одобри Министерският съвет | webcafe.bg
newscafe

Задължително: 5-годишните на забавачка

Webcafe.bg
09.06.2010, 14:37 (обновена 09.06.2010, 15:29)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

Целта е децата от 5-годишна възраст да се включат поетапно в образователната система, така че в първи клас те да тръгват от едно базисно ниво, за да няма прекалено изоставащи деца, заяви министър Игнатов.

Забавачката става задължителна за 5-годишните. Това реши днес Министерският съвет, който одобри промените в Закона за народната просвета. 

Промените, които трябва да уредят задължителната от есента предучилищна подготовка на петгодишните, се уреждат в подготвяния нов закон за училищното образование. Той обаче няма да може да бъде приет от Народното събрание до началото на учебната 2010/2011 и затова се наложи  просветното министерство да промени сегашния закон.

Идеята на промените е децата от 5-годишна възраст да се включат поетапно в образователната система, така че в първи клас те да тръгват от едно базисно ниво, за да няма прекалено изоставащи. Преди време отпадналите от училище деца са били 25%, а днес техният дял е 14%.

До момента малчуганите посещават детска градина само по желание на родителите. Сега, ако родителите умишлено спират малките от детска градина, са предвидени сериозни глоби.

Просветното министерство дава 1 година гратисен период за всички общини, които не могат от 15 септември да обхванат всички деца, обясни министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Най-проблемните са София и Варна, където от години неизменно има недостиг на места в детските градини.

За да се подпомогне разкриването на нови групи, както и осигуряването на училищни автобуси, които да извозват малчуганите, държавата ще отпусне допълнителни 9 милиона лева. Плановете на министерството са по-нататък в новия модел да се обхванат и 4-годишните.

Предучилищната подготовка може да е едногодишна или двегодишна - в зависимост от това на колко години детето ще тръгне в първи клас - на шест или на седем.

Oще: глоби  детска градина  закон за училищното образование  сергей игнатов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани