Ислямът забранява изображенията на пророка и инициативата в социалната мрежа вбеси властите в Пакистан | webcafe.bg
newscafe

Пакистан блокира Facebook след "Нарисувай Мохамед"

Webcafe.bg , По CNN
20.05.2010, 16:40 (обновена 21.05.2010, 09:15)
Facebook

Снимка: © Getty Images

Пакистан блокира достъпа до Facebook заради инициативата на група, обявила днешния ден за рисуване на Мохамед. Ислямът забранява изображения на Пророка

Пакистан блокира достъпа до Facebook в отговор на призив от група онлайн хората да рисуват пророка Мохамед, заявиха пакистанските власти в сряда. Вярващите мюсюлмани смятат за оскърбителни изображенията на Мохамед.

Пакистанският телекомуникационен регулатор издаде разпореждане ден преди "деня, в който всички ще рисуват Мохамед", насрочен от едноименна група в Facebook, заради "нежелателните материали" в сайта за социални мрежи, обяви Корам Али Мехран от регулатора.

"Блокирахме го за неопределено време. Ние само изпълняваме нарежданията на правителството и решението на Върховния съд в Лахор. Ако правителството реши да бъде деблокиран, тогава ще изпълним това решение," каза той.

След поредица от карикатури на Мохамед в датски вестник през 2005 г. по цял свят последваха бунтове, а поне двама европейски карикатуристи още живеят под полицейска охрана след публикуване на рисунките им на Пророка.

Мими Сулповар, създател на групата във Facebook, казва, че прочела за идеята в блог, след като Comedy Central цензурира част от епизод от "South Park", споменаващ пророка.

"Тази инициатива е замислена като вид протест," казва Сулповар, която е американка. "Това е нещо, в което съм дълбоко убедена от много време: сплашването от определени мюсюлмански групи няма да се толерира в нито една свободна страна."

Сулповар казва, че решението на Пакистан да блокира Facebook е абсурдно. Нейната група и още една сродна са привлекли около 7000 поддръжници до 19 май. Групите, противопоставящи се на идеята, са имали около 68 000 членове.

Говорител на Съвета за американско-ислямски отношения казва, че идеята, лансирана от групата, е оскърбителна.

"Ислямът не одобрява каквото и да е визуално представяне на пророците - Исус, Мойсей, Мохамед или който и да е друг, защото смятаме, че това води до идолопоклонничество," казва Ибрахим Хупър. "Мнозинството от мюсюлманите по цял свят възразяват срещу каквото и да е представяне на пророците на Бога."

Сулповар категорично отхвърля тезата, че е настроена антимюсюлмански. "Ако това е оскърбително за някого, няма проблем, но не смятам, че е честно да се налагат нечии вярвания на другите чрез сплашване. Това няма нищо общо с омраза или фанатизъм. Никой не подстрекава към насилие, нито проповядва открита омраза към хора."

Сулповар допълва, че не е мюсюлманка, но добавя, че е получила "стотици електронни писма от хора, опитващи се да ми обяснят това."

Един от членовете на групата коментира, че е видял гняв и страх от двете страни в спора, но смята, че свободното слово не може да бъде излагано на риск.

"Да, темата е гореща, но също такива са и абортите, нелегалната имиграция, гей браковете и политиката. Ако позволим дори и малък компромис за една група, то свободното изразяване по теми като абортите, незаконната имиграция и политиката също може да бъде цензурирано на база обвинения, че ражда насилие или омраза", казва Отън Мидоус пред CNN iReport.

"Езикът на омразата е стремеж определена група да бъде премахната, да й бъдат нанесени физически щети или членовете й да бъдат умъртвени. Не мисля, че рисуването на Мохамед попада в тази категория," заявява тя. "Ислямът не е имунизиран срещу критика или карикатури. Вярвам в равенството - а цензурирането на Мохамед, докато можем да нарисуваме всяка друга личност в света, не означава равенство."

Facebook проучват блокирането на сайта, обяви директорът по глобалните комуникации на фирмата Деби Фрост.

Oще: facebook  група  интернет  ислям  лахор  мохамед  онлайн  пакистан 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани