17.1 млн. лeва за училищата и учениците | webcafe.bg
newscafe

17.1 млн. лeва за училищата и учениците

Webcafe.bg
18.04.2012, 09:54 (обновена 18.04.2012, 15:02)
ученички

Снимка: © Getty Images

Общият бюджет на програмата е 17 100 000 лева

Девет национални програми за развитие на средното образование с общ бюджет 17.1 млн. лева одобри днес на редовното си заседание правителството, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Това е с 2 млн. лева повече спрямо бюджета за 2011 г.

Дейностите, които се финансират като част от по-голямата Национална програма "Оптимизация на училищната мрежа" - т.е. закриване на училища, са свързани с подобряване на материално-техническата база, създаване на условия за столово хранене, закупуване на училищни автобуси и оптимизиране на вътрешната структура на училищата.

Ето и програмите:

Квалификация

Основната цел е да се повиши качеството и ефективността на образование на всички равнища в българската образователна система чрез изграждане и усъвършенстване на ключови компетентности у педагозите. Чрез програмата се подкрепя системата за кариерно развитие, реализиране на поддържаща и надграждаща квалификация на педагозите, както и осигуряване на среда, методика и учебни материали за е-обучение (дистанционно обучение). Бюджет: 294 935 лв.

Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в училище

Продължение на Националната стратегия за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българските училища (2005-2007) и развитие на нейните постижения, като същевременно допълва инициативите на просветното министерство по линия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - проект "ИКТ в образованието" в частта осигуряване на достъп до Интернет и ИКТ инфраструктура и стимулиране на изявени ученици и учители.

Програмата подпомага и други дейности на МОМН, свързани с използването на националната ИКТ инфраструктура - държавни зрелостни изпити, външно оценяване и др. Бюджет: 6 500 000 лв.

Училището - територия на учениците

Организирането на учениците в целодневно обучение с полуинтернатни групи. Тя дава възможност за повишаване качеството на образователно-възпитателния процес при зачитане интересите, възможностите и във връзка с възрастовите особености на учениците, развиване и усъвършенстване на знания, умения, навици и отношения. Бюджет: 1 850 000 лв.

Модернизиране на системата на професионалното образование

Продължение на реализираните през изминалите години програми чрез инвестиране на средства от държавния бюджет и съфинансиране от страна на бизнеса. Програмата е насочена към обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии, в съответствие с развиващите се съвременни производствени технологии, както и осигуряване на възможности за провеждане на практическо обучение в реална работна среда. Бюджет: 2 млн. лв.

С грижа за всеки ученик

Определя се диференцираната грижа за учениците от началната училищна възраст - необходимо условие за компенсиране на комплекса от проблеми, водещи до натрупване на пропуски в знанията и последващо изоставане. Осигуряването на допълнително обучение на учениците от I-IV клас, които изостават в процеса на обучение поради слабо владеене на български, е предпоставка за овладяване на общообразователния минимум по изучаваните учебни предмети и е необходимо условие за осигуряване на безпроблемна проходимост в образователната система на учениците със слаб годишен успех. Бюджет: 2 млн. лв.

Създаване на достъпна архитектурна среда

Спомага за изграждане на рампи, адаптиране на санитарни помещения, ремонт на прилежаща инфраструктура, изпълнение на асансьорни уредби и монтаж на платформени съоръжения съгласно изискванията на Закона за интеграция на хората с увреждания. Съоръженията ще струват около 800 000 лв.

Роден език и култура зад граница

Стимулиране изучаването на родния език и култура зад граница. Бюджет: 1 100 000 лв.

На училище без отсъствия

Целта е увеличаването броя на заместващите учители като предпоставка за постигане на по-високо качество на средното образование, засилването на механизмите за отчетност, наблюдение и контрол по отношение на регистриране на отсъствията на учениците. Бюджет: 3 млн. лв.

Oще: образование  програма  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани