Китай срещу класация за бизнес климата | webcafe.bg
newscafe

Китай оспорва класация за бизнес климата

Webcafe.bg
29.10.2013, 11:38 (обновена 29.10.2013, 12:01)
Пари, мишка, клавиатура

В 11-ото издание на класацията Doing business България запазва 58-ата позиция, която имаше и м.г.

Сингапур е начело, а Чад е в дъното на класацията за бизнес климата, който Световната банка публикува във Вашингтон въпреки критиките и яростната съпротива на Китай, предадоха световните агенции.

В 11-ото издание на класацията България запазва 58-ата позиция, която имаше и миналата година.

Класацията на Световната банка "Да се прави бизнес" анализира рамката, която налага регламентите за бизнеса на малките и средните предприятия в 189 страни.

Експертите й оценяват най-вече условията, в които те могат да започнат дейността си, да имат достъп до кредит и да плащат данъци.

Въз основа на резултатите, получени от 10 000 бизнесмени, институцията прави класация, която и тази година е оглавена от Сингапур, лидер от 2007-а насам, следват Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания.

Класацията бе силно оспорвана и бе повод да се изпише много мастило, отбелязва АФП. Недоволен от мястото си, което му бе отредено миналата година (96-о), Китай обвини Бин Хан, един от представители на страната в Световната банка в безпрецедентно публично изявление в края на 2012-а.

На фона на тези спорове президентът на Световната банка Джим Йон Ким трябваше да се реши да разпореди външен одит, чиито заключения бяха публикувани през юни и бяха безапелационни - в съставянето на класацията има методологически слабости и тя трябва да се спре.

Това бе първото политическо изпитание на Йон Ким след избирането му на поста през лятото на 2012-а и той направи промени, прехвърляйки контрола върху класациите "Да се прави бизнес" на главния икономист на Световната банка, но не отстъпи пред искането да се спре класацията.

Oще: doing business  бизнес  китай  класация  регламент  световна банка  сингапур 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани