Айша: историята на едно обезобразено лице | webcafe.bg
newscafe

Айша: историята на едно обезобразено лице

Webcafe.bg
13.10.2010, 14:25 (обновена 18.10.2010, 10:55)
айша

"Не знам дали това ще помогне на други жени. Просто искам да си върна носа"

19-годишната афганка Айша, чието обезобразено от религиозни фанатици лице преди няколко месеца американското списание Time постави на корицата си, застана пред камерата на ABC, развълнувана и усмихната, заради поставената на носа й нова протеза, като част от серията операции, които ще възстановят лицето й.

Временната протеза е поставена, за да може момичето, известно само с лично име от съображения за сигурност, да свикне с новия си вид и да си върне самочувствието. Няма разгласен точен график за операциите й.

В Лос Анжелис. където живее в приемно семейство, Айша получи премия от Enduring Heart Award, връчена й от Мария Шрайвър, съпруга на калифорнийския губернатор Арнолд Шварценегер и член на клана Кенеди.

Това е награда на фондация Grossman Burn, финансирала операцията на носа на Айша, която се връчва на жени, станали жертва на жестокост. Подобно на всички останали, калифорнийската организация е била шокирана от корицата на списание Time с обезобразено лице на афганистанското момиче, чийто живот през последните месеци рязко се промени.

Откуп за пролята кръв

Съгласно стар обичай за уреждане на спорове, на 12 години Айша и сестра й са дадени на рода на талибан, чийто роднина бил убит от чичото на момичетата.

След като достигнала пубертет, омъжили Айша за човек от този род. Докато през повечето време съпругът й се криел из планините, тя и сестра й били затворени при добитъка, третирани като роби и бити заради греха на чичо си.

Айша успяла да избяга, но мъжът й я открил в Кандахар. Когато я върнал обратно в Орузган, за наказание й отрязал ушите и носа, докато брат му я държал, за да не мърда.

Този "ритуал" се прави, тъй като според обичая на пущуните мъж, който е посрамен от жена си, все едно си е изгубил носа.

Наказанието на Айша не е станало преди години, когато талибаните бяха пълноправни господари в Афганистан, а през 2009 г.

10-годишната сестра на Айша още е при талибаните. Според публикуваната в Time статия през август, вероятно малкото момиче е подложено на нови жестокости, а може и да са поискали от семейството й друго момиче да замести Айша.

След 10-месечен престой в убежище за пострадали от насилие афганистанки, преди два месеца Айша отпътува за серия от пластични операции в САЩ, а появата си на корицата на списание Time коментира с две изречения: "Не знам дали това ще помогне на други жени. Просто искам да си върна носа".

Военна понография или...

Обезобразеното лице на Айша на корицата на списание Time се смята за едно от най-спорните решения в американската журналистика от последните години.

Критици на американското присъствие в Афганистан определиха решението на редакторите в Time като "морален шантаж" и дори "военна порнография".

Противоположният лагер обаче интерпертира това като мощен призив за повече разум какво би последвало, ако Западът излезе от деветгодишната война в азиатската държава, каквото бе и заглавието на корицата: "Какво ще стане, ако напуснем Афганистан" (без въпросителен знак).

Ричард Стенгъл обясни, че "снимката е прозорец съм реалността на случващото се - и на това, което може да се случи - в една война, която засяга всички ни". Той заяви, че с появата си на корицата Айша е станала символ на цената, която афганистанските жени плащат за репресивната идеология на талибаните.

Стенгъл обаче допълни, че публикацията не значи подкрепа или критика на войната. "Правим го, за да покажем какво реално се случва на място. Комбинацията от емоционална истина и надзъртане в начина на живот в една трудна страна и последиците от важните решения, които предстоят"

Според Time по-сериозният проблем е, че Западът негласно е готов да преговаря с талибаните и правата на жените може да са една от първите отстъпки в името на успокояване на положението.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани