Манифест на националните задачи | webcafe.bg
newscafe

Манифест на националните задачи

Webcafe.bg
19.09.2013, 10:59 (обновена 19.09.2013, 11:29)
42

Снимка: © sofia photo agency

Документът бе подкрепен със 114 гласа „за“ от БСП, ДПС и „Атака“, а ГЕРБ не участваха в гласуването

Парламентът прие вдъхновената от БСП Декларация за актуалните национални задачи и приоритети, която ГЕРБ определи като „комунистически манифест". Дебатите по текста продължиха два дни.

Там са записани високопарни ангажименти като „прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика", „ускорено икономическо развитие", „разкриване на нови работни места", „нова индустриална политика", „опазване на околната среда", „стимулиране на земеделието", „нарастване на грамотността" и други подобни.

На практика декларацията покрива всички сфери на управление плюс приемане на Изборния кодекс, подпомагане на „отговорното родителство" и „овладяване на демографския срив".

Документът бе подкрепен със 114 гласа „за" от БСП, ДПС и „Атака", а ГЕРБ очаквано се обявиха против, тъй като в него не се съдържат конкретни мерки, а само празни фрази. Бившите управляващи не участваха в гласуването.

Мандатоносителят Сергей Станишев заговори за обща декларация за националните приоритети преди есенната сесия Народното събрание. ГЕРБ веднага му отказа, тъй като текстът щял да е писан на „Позитано 20" - без широка политическа и гражданска подкрепа.

„Видяхме, че ако не бяха триковете на Мишо Миков с кворума, тази декларация нямаше да мине. Най-малко този парламент може да приеме такава декларация. Тя не може да бъде предлагана и да бъде гласувана от парламент, който е непрозрачен, нелегитимен и партиите вътре в него не знаят кой с кого управлява", коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той иронизира текста: „Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?" - това са написали в тази декларация".

"Тази декларация имаше своя смисъл в тържествената сесия, когато положихме клетва и всички щяхме да се съгласим в общи приоритети", коментира заместникът му Цветан Цветанов.

Острието на червените Мая Манолова не остана длъжна на острите думи. И нападна ГЕРБ чрез провалите на собственото им управлението: „Доживяхме да слушаме какви политики трябва да се правят от провалени министри; от тези, които се подиграваха с майките пред парламента и ги оставиха на студа; от тези, които написаха най-некадърния Изборен кодекс; от тези, които замразиха доходите на хората. Последните две изказвания принизиха българския парламента. Това е нивото на българската парламентарна опозиция - елементарно, плоско и арогантно".

Oще: бсп  герб  декларация  народно събрание  национални приоритети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.