Докладът на Държавния департамент посочва корупция и беззаконие у нас | webcafe.bg
newscafe

САЩ: Корупцията е българският октопод


12.03.2010, 12:13 (обновена 12.03.2010, 13:20)
полиция

Снимка: © БГНЕС

Властта у нас често използва репресивни методи

Човешките права в България все още не са достатъчно добре защитени и се нарушават твърде често, а страната продължава да тъне в корупция, твърди американското правителство.

Частта за България в годишния доклад за правата на човека в света за 2009 година, изготвян от Държавния департамент на САЩ, признава известен напредък в страната, но посочва и редица стари проблеми, които все още не намират решение.

Докладът признава проведените през миналата година избори за честни и демократични, но не премълчава множеството сигнали за купуване на гласове от различни партии.

Властта у нас често използва репресивни методи срещу враговете си и остава ненаказана. Отбелязани са и няколко случая, при които служители на правоохранителните органи са действали на своя глава.

Държавният департамент припомня, че знакови фигури от бизнеса бяха отвлечени, като в отговор властите преведоха редица шумно огласени акции срещу основни лица от подземния свят.

Голям проблем остава и корупцията, въпреки че новата власт в страната се зае да се бори с нея и действително постигна напредък. Законодателството в България предвижда наказания за корупция, обаче правителството не прилага закона ефективно и официални лица често безнаказано са свързани с корупционни практики, заключават авторите на доклада.

Въпреки че различните етноси в България са добре представени в политиката, не е така в обществото, където все още властва дискриминацията, смята още Държавният департамент.

Свободата на словото в България не е пълна, тъй като въпреки разнообразието от медии у нас, повечето са в ръцете на хора с власт, които нямат интерес цялата истина да става обществено достояние.

Особено „черна" е картината в затворите. Освен, че условията в тях са мизерни, затворниците нямат сигурност. Припомнени са случаите на малтретиране на задържани.

Малтретирани са масово и жените, и децата.

Държавният департамент посочва и други проблеми, сред които неотговарящо на стандартите образование за ромски деца, сурови условия в държавните институции за деца, трафик на хора, дискриминация на хората с увреждания и срещу малцинствени групи.

Oще: доклад  корупция  човешки права 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.02.2010, 10:03

2 Andrei | 12.03.201019:23

У нас особено по форумите можеш да прочетеш невероятни глупости, но такава уникална глупост като тази, че САЩ подкрепят Ахмед Доган наистина не бях чел до сега. Има хора на които никак не им е приятно, когато виждат как "в далечна чужбина" виждат проблемите ни по- добре от нас самите, които често като щрауса предпочитаме да си заровим главата в пясъка. Така беше и в случая с филма на ББС за Иван Славков както и за домовете за сираци. И в двата случая се оказа, че ББС казват истината, а някои от нас, слава Богу не всички, безуспешно се самозалъгват
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2010, 14:28

1 Stanka | 12.03.201015:38

Бесен САЩ подържат Ахмед Доган и ДПС ! Гласуват първо в Турция и после идват с автобуси и ПАК ОТНОВО гласуват !!! Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани