Президентско вето върху Закона за лекарствата | webcafe.bg
newscafe

Президентско вето върху Закона за лекарствата

Webcafe.bg
29.01.2014, 10:46 (обновена 29.01.2014, 11:16)
лекарства

Плевнелиев вижда възможности за корупция

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху текстове от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, налагащи административни ограничения пред износа на лекарства.

Депутатите приеха поправките на 16 януари, като с тях се въведе ограничаващ режим за износа на лекарствени продукти, включително по отношение на доставки в Европейския съюз.

Така се създава задължение за търговците на едро на лекарствени продукти да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за всеки износ на лекарствен продукт от България, включен в Позитивния лекарствен списък.

Лицата ще изчакват в 30-дневен срок от уведомяването преценката на изпълнителният директор на агенцията, за да могат да извършат износа.

Липсата на ясни критерии и поставянето на стопанските субекти в неравностойно положение създава предпоставки за субективизъм при вземане на решението от компетентния орган, настоява президентът.

В мотивите на ветото, разпространени от пресслужбата на държавния глава, е записано, че законът трябва да има ясни критерии, които да създадат условия за равнопоставеност спрямо всички износители на даден лекарствен продукт за определен период от време.

Въвеждането на уведомителен режим, който има характеристиките на разрешителен, при липсата на ясни правила и критерии има потенциал да създаде корупционни практики.

Когато държавата, за да защити и да осигури достъпно здравеопазване на гражданите в страната, налага ограничения в областта на снабдяването с лекарствени продукти, то тези ограничения следва да се отнасят за всички субекти, които извършват тази дейност, а не само спрямо определени лица, категоричен е държавният глава.

Oще: вето  закон за лекарствата  народно събрание  президент  продажба  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 29.01.201411:30

Време е народът да вземе да наложи едно вето на тази карикатура, която нарича себе си президент. Роската пак се прави на интересен, но скоро ще му бием шута от политиката, палячо!
   

оценка

+0 -0