ВКС призна обхвата на следенето в интернет над закона | webcafe.bg
newscafe

ВКС призна обхвата на следенето в интернет над закона

Webcafe.bg, по Съдебни репортажи, Mediapool
08.07.2014, 14:53 (обновена 08.07.2014, 16:37)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Върховният касационен съд определи като незаконосъобразни разпоредбите в Закона за електронните съобщения, които се отнасят до събирането на трафични данни в интернет. Става дума за въведеното преди 4 години изискване доставчиците на интернет да съхраняват до 12 месеца трафичните данни на потребителите, а МВР - до 6, след като ги получи от тях.

Обхватът на следенето пряко противоречи на Конституцията, посочва ВКС. В становището на съда е записано, че не са ясни критериите, определящи обхвата и основанието за съхраняване на трафичните данни спрямо всички потребители на електронни услуги и/или публични мрежи.

Казусът в съда внесе омбудсмана Константин Пенчев. Промените в българското законодателство бяха прокарани през 2010 г. от правителството на ГЕРБ под предлог, че вътрешното право трябва да се приведе в съответствие с европейските норми и Директива 2006/24, въпреки опасенията, че така ще се отвори широко вратата за следене в интернет.

Стигна се до протести, МВР склони на отстъпки, а тогавашният парламентарен шеф Цецка Цачева коментира, че нямала нищо против да й влизат в имейла, ако това щяло да гарантира сигурността й, включая тази на семейството й.

„Дори без сведения относно съдържанието на съобщенията, трафичните данни очертават достатъчно ясна и пълна картина на социалните контакти на потребителите, разкриват интересите и действията им, позволяват установяване на местонахождението им в определени моменти и проследяване на мобилността им", допълва съдът.

Според статистиката на Софийския районен съд през миналата година службите са отправили 8345 искания за разкриване на трафични данни. За сравнение - през 2012 г. те са били 8257, а една година по-рано - 6918, което показва сериозен ръст.

През април т.г. И Европейският съд в Страсбург прие за невалидна директивата за събиране на трафични данни на потребителите на интернет, защото представлява необоснована намеса в личния живот на европейските граждани.

Разпоредбата даваше възможност да се събират и пазят в срок от две години трафични данни на потребители, като целта е евентуално разследване на тежки престъпления. Магистратите обаче прецениха, че директивата е твърде обхватна и некоректна, влизайки в противоречие с Хартата за основните права в Европейския съюз.

Oще: директива 24  европейски съюз  зес  интернет  протест  следене  трафични данни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани