Студентски град - кампус или квартал | webcafe.bg
newscafe

Студентски град - кампус или квартал

Webcafe.bg
04.10.2012, 13:13 (обновена 04.10.2012, 20:40)
Студентски град

Снимка: © в. Атака

Развръзката в Студентски град тепърва предстои

Собственици на заведения в Студентски град продължават с протестите срещу ограниченията, които им налага приет на първо четене законопроект за промени в Закона за висшето образование.

Текстът предвижда след 22 часа да се затварят всички игрални зали, ресторанти и клубове, които работят в студентските общежития или са на отстояние 100 метра от тях или са в имоти на университети. В имотите, собственост на университети, пък е забранено да има заведения за хранене и развлечения с работно време след 22 часа.

Промените предизвикаха освен парламентарен и силен обществен дебат. В Студентски град работят 191 заведения, в този обхват попадат близо 70.

"Този дебат е лицемерен - ще се решат ли проблемите чрез ограничаване на работното време на едно заведение? Студентски град е един обикновен квартал на София, той не е кампус."

Това каза по БНТ адвокат Вангел Кьосев, представител на собствениците и ползвателите на заведения за хранене и развлечения в Студентски град.

Според юриста е странно защо трябва да има ограничения за заведенията в един район на София, след като в другите няма такива. Кьосев повтори, че собствениците и ползвателите на обекти в Студентски град са готови да финансират допълнителна частна охрана, да инвестират в маркировки и всякакви решения, които ще подобрят средата.

"По престъпност Студентски град не се нарежда на първите места в София. Ако просто затворим заведения, младите хора ще се пренесат пред магазините. Това впрочем се случва и сега", каза още Вангел Кьосев.

По-рано протестиращите разпространиха отворено писмо, в което казват, че новият закон няма да доведе по повишаване на сигурността и безопасността на студентите. Според тях в текстовете са допуснати пропуски, тъй като казината и игралните зали се приравняват със заведенията за хранене и развлечения и настояват това да не се прави.

Налагането на ограничено работно време ще доведе до алтернативни начини за събиране на големи групи хора, които искат да се забавляват, се посочва в писмото.

Представители на бизнеса са внесли в Народното събрание становището си с конкретни предложения в закона. "Искаме да има диференциация на заведенията за хранене и развлечения, защото според закона за туризма - те биват различни видове", казва Кьосев, цитиран от inews.bg.

Сред предложенията на бранша е собствениците на заведения да финансират частна охрана от 5 патрула, които да наблюдават реда в Студентски град от 20.00 часа вечерта до 6.00 сутринта.

Тезата на защитниците на промените е, че когато става дума за поправки в Закона за висшето образование, целта им би следвало да бъде сигурността на студентите, качеството на тяхното образование.

200 охранители, по 36 камери в заведение

В заведенията в Студентския град в София всяка вечер работят около 200 охранители, за да се гарантира сигурността на клиентите, заявиха ресторантьорите.

 

В заведенията ни има минимум по 36 видеокамери, а за нас са комплимент коментарите, че "по-хубави заведения нямало и в Монте Карло", посочиха собствениците.

На брифинга на собствениците присъства и Силвия Петрова, която каза, че е била студентка в Лондон и в София.

По думите й в Студентския град в София студентите учат един месец в годината - когато е изпитната сесия, а по света студентите се оценяват всяка седмица и имат толкова много задания, че нямат време да обикалят постоянно заведенията.

Публично известно е, че студентите в България могат да посещават лекции, когато желаят, а в университета в Лондон, където съм учила, ако два пъти отсъстваш от лекция, трябва да повториш класа, коментира Петрова.

Тя призова да се подобри сигурността в общежитията в Студентския град, защото "те са като Аврамов дом - всеки влиза, излиза и няма никакъв контрол".

По света студентските общежития са по-скъпи от квартирите, но младите хора предпочитат общежитията, защото са по-сигурни, каза Силвия Петрова.

Председателят на браншовата асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров призова парламентарната образователна комисия отново да се срещне с ресторантьорите, за да се намери баланс между обществения и частния интерес в Студентския град.

 

Oще: бнт  заведения  имоти  софия  студентски град 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.10.2012, 21:30

14 lola1770 | 06.10.201221:44

Твърдението на г-жа/ца Петрова е смешно и невярно.Била съм на едномесечен курс в Англия и казаното от нея не отговаря 100% на истината.Аз сам студенка в чужбина и мога да кажа,че има до всеки университет заведения,които са подобни на Студенски град.И тук всички излизат всяка вечер и се забавляват с тази разлика,че сигурността е по-голяма отколкото в София.
А от къде идва тази сигурност? -От манталитета на хората в тази дадената държава.
Защото в бг всеки се взима много насериозно и си мисли,че е велик.Този някой не е излязъл за да се забавлява,както е в други държави,той е излязала за да се показва и фръцка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

13 lele male | 05.10.201216:35

Шокиран Шокиран Шокиран
Да бе!!! Твойто ПРЪЦ го нема и на Дракона ааааа-то Смее се
За чий трият коментари? По-добре да си преглеждат статиите за грешки...мамка му ръгана...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

12 Vortep | 05.10.201215:53

lele male | 05.10.201210:40

бай дъ уей... къде изчезна коментарът, че по света общежитията били по-скъпи от квартирите?
======
Там където и коментарите ни с Дракона по повод хартиения спам!

"1984" е мечта в главите на много "отворковци" Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

11 Fedar | 05.10.201213:56

10 Manuela Gerenova | 05.10.201212:45
Тази жена, студент от Лондон, като каква я цитирате, че нещо не разбрах? Понеже имаме много студенти по Европата, та се зачудих к'ва, аджеба, е точно тази?
---------------

Според мен такава жена няма. Това е измислен прототип, който преразказва представите на авторите в уебкафе (не за първи път използват тази практика), които очевидно не са пътували много по чужбина, след като главите им раждат такива безумия, като това за общежитията. Всъщност, като се замисля, то даже не се иска да си пътувал в чужбина - иска се да имаш елементарна логика и разсъдливост за да се досетиш, че едно студенско общежитие, особено в държавен университет, няма как да е по-скъпо от средностатистическо жилище, по съвсем простата причина, че за разлика от последното, при определянето цената на общежитието, не се начислява печалба за собственика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

10 Manuela Gerenova | 05.10.201212:45

Тази жена, студент от Лондон, като каква я цитирате, че нещо не разбрах? Понеже имаме много студенти по Европата, та се зачудих к'ва, аджеба, е точно тази?
В този ред и за смехориите за по-скъпи дори и от квартира общежития и повтаряне заради две отсъствия, се замислих, че най-много уважение у нас са печелели професори, които не задължават да ги слушаш. Те имат най-голямо достойнство и им е под нивото да се правят на звероукротители. Така че хайде по-полечка с гръмките наказания, повтаряния, изключвания и какво ли не.
От този Студентски град вече нищо не става, това наистина е квартал на София, в който всички са като на курорт. Заведения навсякъде, млади хора, купон и веселба. Като затворят 70 от 190 заведения нищо няма да стане. И всичките 190 да затворят - пак нищо няма да стане. Понеже проблемът не е, че един 20-годишен човек иска да се весели. Много ясно, че ще иска да се весели, не е престъпление.
Проблемът е, че повечето в този квартал искат САМО да се веселят и нищо друго. Те не са там, за да учат и да се забавляват, те са там САМО за да се забавляват. И не Плаза, Авеню, Ориент, ВерсайЛЕС, Син Сити са виновни за това, а университетите, които допускат хора да изкарат четири години, че и да завършат, без да са помирисвали книга. Когато спре всяко магаре от Тъбъдъткино да завършва виШУ, тогава нещата ще започнат да се подобряват.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

9 vanko | 05.10.201212:37

Истината е, че имаме нужда от нов Студентски град! Мааалко по-истински, отговарящ на името си. Сегашният вече е просто един квартал на София, нищо специално. И не е много сложно и трудно да се осъществи като проект, въпрос на желание и правилни сметки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

8 lele male | 05.10.201210:40

Чуди се бай дъ уей... къде изчезна коментарът, че по света общежитията били по-скъпи от квартирите? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

7 lele male | 05.10.201210:39

За това са /сме/ виновни и родителите. Пращайки им пари и буркани, келеметата въобще не се и сещат да си търсят работа... а оценките, знаем как се взимат, за това и не учат и имат време да купонясват... Ама то и от купон до купон има разлика... абе дълга и широка...Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

6 Bobby_gBG | 05.10.201210:33

Булшитс. Смее се

Особено ми хареса "аргумента" че по света общежитията били по-скъпи от квартирите Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

5 nakadetaka | 05.10.201210:13

Не, просто вместо разпасно стадо неуки кретени, които се чудят само къде да се напият и да повръщат-за разнообразие ще учат и може би след години вместо да се тюхкат по форумчета как секретарката в университета била мудна и работела само по 3 ч.-ще са изградени личности, които имат смелостта да си отстояват правата!!!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани