Щонов нареди на БЕХ да спре работата по "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Щонов нареди на БЕХ да спре работата по "Южен поток"

Webcafe.bg
18.08.2014, 18:15 (обновена 18.08.2014, 19:02)
 васил щонов

Васил Щонов нареди замразяване на "Южен поток", докато проектът не се съгласува с Европейската комисия.

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по "Южен поток", докато проектът не отговори на изисквания на Европейската комисия, съобщават от МИЕТ.

БЕХ трябва да прекрати възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток".

Служебният министър се ангажира, че БЕХ ще оказва пълно съдействие на ЕК по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство.

Предпоследно

Решението за замразяване на работата по "Южен поток" идва само три дни, след като Васил Щонов изказа ясна подкрепа за проекта, като заяви, че "почти не носи риск за страната ни", а единственото препятствие пред него е да се съгласува с изискванията на Европейския съюз.

"Южен поток" е проект, в който всички вярваме - България, Русия и Европа. Много е добре този проект да стане", каза Щонов пред журналисти в петък при представяне на екипа си.

Замразен капитал

От съобщението на Министерството на икономиката става ясно, че след заседание на 11 август 2014 г. Българският енергиен холдинг е взел решение и да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания "Южен Поток България" АД, за което е дадено решение на министъра на икономиката и енергетиката от 11.12.2013 г.

Решението бе взето от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, който одобри увеличаването на капитала на компанията от 15,8 млн. лв. на 382 млн. лв.

Информацията за планираното увеличаване на капитала със 191 млн. лева беше публикувана в Търговския регистър на 14 август. Газпром вече е внесъл своя дял, но той стои блокиран в банка, докато БЕХ изпълни задължението си.

Oще: бех  васил щонов  газпром  договор  енергетика  капитал  тръжни процедури  южен поток  южен поток българия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани