Посланикът даде висока оценка за работата на бургаската рафинерия | webcafe.bg
newscafe

Уорлик лъска имиджа на "Лукойл"

Webcafe.bg
27.08.2011, 10:53 (обновена 27.08.2011, 11:11)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Sofia photo agency

Американският посланик Джеймс Уорлик се изяви като PR на най-голямата българска рафинерия в петък.

Когато властите проверяват "Лукойл Нефтохим" за монопол, укриване на печалби и източване през дъщерни дружества, американският посланик Джеймс Уорлик излъска на имиджа на рафинерията с безпрецедентно посещение, съпровождан от генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, пише mediapool.bg.

Посланикът даде висока оценка за работата на дружеството, контролирано от руски мениджмънт. Лицензът на "Лукойл" бе отнет със заповед на Агенция "Митници" поради липса на изискваните измервателни уреди. След като разгледа комбината в петък сутринта, Уорлик няколко пъти посочи, че компанията е сред най-уважаваните както в България, така и по света.

"Искам ясно и точно да заявя: "Лукойл" няма нито един акт, който да говори за данъчно или митническо нарушение. Всичко останало са свободни приказки", каза Валентин Златев във връзка отнетия лиценз на бургаската компания заради липса на измервателни устройства.

Той съобщи, че на нефтения терминал "Росенец", където пристигат корабите, процесът по поставянето на измервателните уреди не може да се приключи до 3 години. По думите му митниците са се съгласили с това и вече имат друго виждане по въпроса.

От Агенция "Митници" останаха изненадани от твърдението на Златев за тригодишната отсрочка за "Росенец". Нямаме подобна договорка, нито официална, нито неофициална, коментираха от агенцията пред Mediapool.

"Важното е да се монтират измервателните уреди и те да се свържат с митниците", казаха от ведомството на Ваньо Танов.

"Лукойл" се грижи да е надежден доставчик на гориво не само за задоволяване на нуждите на българския пазар, но и извън рамките на страната. Днес получих изключителна възможност да се запозная пряко с работата на "Лукойл", каза Уорлик и допълни, че предприятието е най-големият частен работодател и плаща високи данъци.

На въпрос каква точно е целта на това посещение, посланикът отговори, че желае да се запознае на място с начина, по който работи една мултинационална компания, която оперира и в САЩ.

Запитан дали не се притеснява от упреците към рафинерията, че е монополист, Уорлик каза, че това е от компетенцията на българското правителство.

"Когато купихме "Нефтохим", той беше единствената рафинерия в България, така че самата сделка е сключена при такива условия. Но никой не забранява в България да се построят още рафинерии. Така че не може да обвиняват "Лукойл", че се бори за монопол, при условие, че той е заварил това положение и не ограничава възможностите на други компании също да работят в тази сфера", заяви пред бургаските медии генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Той уточни, че в България има още 3-4 рафинерии, които произвеждат горива - например в село Раковски. "Защо те не кажат колко данъци плащат, както го правим ние? Или пък кой пречи на някоя гръцка фирма например да внася горива?" - попита директорът на "Лукойл България".

Преди десетина дни бившият американски посланик Джеймс Пардю коментира пред в. "Труд", че отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим" е политическа драматизация на най-високо ниво - много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва. Веднага след това Уорлик се разграничи от изявленията на предшественика си. В началото на месеца той каза, че отнетият лиценз на "Лукойл Нефтохим" е въпрос на съда, който трябва спокойно да разгледа казуса.

При посещението си в бургаската рафинерия посланик Уорлик бе придружаван от Сейджи Ширатори - съветник по икономическите въпроси, Риаз Ауан - регионален директор и Джес Банак - зам. регионален директор от Министерството на енергетиката на САЩ и Бил Пенингтън - съветник по политическите въпроси.

От българска страна на събитието присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, Илшат Шарафутдинов - главен инженер и Димитър Добрев - директор по производството на комбината.

Гостите се запознаха с най-новите инсталации в рафинерията, вложените за 10 години инвестиции и програмата за развитие. Делегацията посети и нефтопристанище "Росенец".

В чест на посещението на посланик Уорлик навсякъде в "Лукойл Нефтохим" се веят знамена на България, Русия, САЩ и ЕС.

Oще: валентин златев  джеймс уорлик  имидж  лиценз  лукойл  рафинерия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.