България гони дипломат-бунтовник срещу Кадафи | webcafe.bg
newscafe

България гони дипломат-бунтовник срещу Кадафи

Webcafe.bg
25.07.2011, 14:55 (обновена 25.07.2011, 15:46)
николай младенов

Министър Младенов заяви, че изчаква да се изясни кой кой е в либийското посолство в София.

България връчи днес нота на съветника по консулските въпроси в посолството на Либия в България Ибрахим Ал-Фурис, с която го обявява за persona non gratа на основание чл. 9 от Виенската конвенция, съобщава mediapool.bg.

Нотата е връчена на временно управляващия либийското посолство, съобщиха от Външно министерство.

Ал-Фурис трябва да напусне страната в рамките на 24 часа.

Според чл.9 от Виенската конвенция приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да обяви член на дипломатическия корпус за persona non grata.

От МВнР официално не съобщиха каква е причината за експулсирането на дипломата.

Междувременно стана ясно, че Ибрахим Ал-Фурис е преминал официално на страната на либийската опозиция и заедно с други негови съмишленици са щурмували сградата на посолството и са отстранили символите на Джамахирията.

Свален е флагът на Либия, изпочупени са и портрети на Муамар Кадафи. Завладени са печатът и касата на посолството, съобщи bTV. Временно управляващият мисията и първият секретар просто били затворени в една стая. До Външно министерство пък е била изпратена нота, че те вече не представляват Либия в двустранните отношения с България.

Ал-Фурис e обявил, че се разделя с режима на Муамар Кадафи и поискал от българските власти да осигурят необходимата подкрепа за него и семейството му, защото се притеснява за безопасността на близките си, ако се върнат в Триполи.

От МВнР обаче официално отрекоха това да е причината за експулсирането на дипломата. Според неофициална информация нa Mediapool Ибрахим Ал-Фурис е имал лоши отношения с представители на либийската общност в България и когато е разбрал, че може да бъде отзован, е решил да премине публично на страната на либийската опозиция.

"Това, което се случва през последните часове в либийското посолство няма нищо общо с решението на МВнР да отнеме акредитацията", каза Младенов без да поясни обаче защо се отнема акредитацията на Ибрахим Ал-Фурис.

Младенов посочи, че решението на ведомството е мотивирано от извършени през последните месеци действия, които са в несъответствие с Виенската конвенция и дипломатическия статут.

"С оглед изясняване на ситуацията, на това "кой кой е" в либийското посолство в момента, ще суспендираме контактите си с либийското посолство в София до изясняване на положението там. Разбирам, че ситуацията днес е била доста драматична", каза Младенов.

До момента България поддържа умерена позиция към представителите на режима на Муамар Кадафи, тъй като в районите, които все още са под негова власт, има немалко българи.

В края на юни София призна и преходния съвет на либийската опозиция за легитимен представител на либийския народ. Преди това бе освободен български лекар, който е бил задържан в Либия и обвинен в шпионаж и опит да урони престижа на Джамахирията.

 

 Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани