България гони дипломат-бунтовник срещу Кадафи | webcafe.bg
newscafe

България гони дипломат-бунтовник срещу Кадафи

Webcafe.bg
25.07.2011, 14:55 (обновена 25.07.2011, 15:46)
николай младенов

Министър Младенов заяви, че изчаква да се изясни кой кой е в либийското посолство в София.

България връчи днес нота на съветника по консулските въпроси в посолството на Либия в България Ибрахим Ал-Фурис, с която го обявява за persona non gratа на основание чл. 9 от Виенската конвенция, съобщава mediapool.bg.

Нотата е връчена на временно управляващия либийското посолство, съобщиха от Външно министерство.

Ал-Фурис трябва да напусне страната в рамките на 24 часа.

Според чл.9 от Виенската конвенция приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да обяви член на дипломатическия корпус за persona non grata.

От МВнР официално не съобщиха каква е причината за експулсирането на дипломата.

Междувременно стана ясно, че Ибрахим Ал-Фурис е преминал официално на страната на либийската опозиция и заедно с други негови съмишленици са щурмували сградата на посолството и са отстранили символите на Джамахирията.

Свален е флагът на Либия, изпочупени са и портрети на Муамар Кадафи. Завладени са печатът и касата на посолството, съобщи bTV. Временно управляващият мисията и първият секретар просто били затворени в една стая. До Външно министерство пък е била изпратена нота, че те вече не представляват Либия в двустранните отношения с България.

Ал-Фурис e обявил, че се разделя с режима на Муамар Кадафи и поискал от българските власти да осигурят необходимата подкрепа за него и семейството му, защото се притеснява за безопасността на близките си, ако се върнат в Триполи.

От МВнР обаче официално отрекоха това да е причината за експулсирането на дипломата. Според неофициална информация нa Mediapool Ибрахим Ал-Фурис е имал лоши отношения с представители на либийската общност в България и когато е разбрал, че може да бъде отзован, е решил да премине публично на страната на либийската опозиция.

"Това, което се случва през последните часове в либийското посолство няма нищо общо с решението на МВнР да отнеме акредитацията", каза Младенов без да поясни обаче защо се отнема акредитацията на Ибрахим Ал-Фурис.

Младенов посочи, че решението на ведомството е мотивирано от извършени през последните месеци действия, които са в несъответствие с Виенската конвенция и дипломатическия статут.

"С оглед изясняване на ситуацията, на това "кой кой е" в либийското посолство в момента, ще суспендираме контактите си с либийското посолство в София до изясняване на положението там. Разбирам, че ситуацията днес е била доста драматична", каза Младенов.

До момента България поддържа умерена позиция към представителите на режима на Муамар Кадафи, тъй като в районите, които все още са под негова власт, има немалко българи.

В края на юни София призна и преходния съвет на либийската опозиция за легитимен представител на либийския народ. Преди това бе освободен български лекар, който е бил задържан в Либия и обвинен в шпионаж и опит да урони престижа на Джамахирията.

 

 Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани