Германските медии похвалиха Гърция | webcafe.bg
newscafe

Германските медии похвалиха Гърция

Webcafe.bg, по БТА
29.09.2014, 15:53 (обновена 29.09.2014, 16:45)
Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

Ангела Меркел също бе център на недоволство в масовите протести в Атина

След години на остри критики, германските медии публикуваха първи положителни коментари за състоянието на гръцката икономика. Сп. "Шпигел" окачествява като "добри" перспективите за гръцкия дълг. Преди няколко дни канцлерът Меркел се срещна с гръцкия премиер Андонис Самарас и похвали реформите, които Атина направи, а той я увери, че страната няма нужда от нов заем.

През тази година Гърция сама ще се справи с финансовите нужди, което стана повод "Die Zeit" да напише материал под заглавие „Меркел похвали прогреса на Гърция с реформите".

Гърция получи първа спасителна помощ от ЕС, МВФ и ЕЦБ (т.нар тройка) на стойност 110 милиарда евро (151 милиарда долара) през 2010 г. След като тя се оказа недостатъчна и страната беше близо до излизане от еврозоната, тя получи втора спасителна помощ през 2012 г. на стойност 130 милиарда евро и опрощаване на дълга на частния сектор на стойност над 100 милиарда евро.

Плащанията от партньорите от еврозоната следва да приключат през тази година, а тези от Международния валутен фонд - през 2016 г.

Междувременно тройката международни кредитори направи последен преглед на финансовото състояние на Гърция. "Шпигел" смята, че перспективите за гръцкия дълг са добри заради ниските лихви, но твърди, че въпреки това остава искането за удължаване на погасителния срок за взетите от Гърция заеми.

Източници от тройката изказвали становище, че "шансовете за намаляване на гръцкия дълг не са лоши" и че процентно той може да бъде намален до 2022 г. под 110 на сто от БВП на Гърция. Според списанието дългът на Гърция би могъл да бъде намален в следващите години повече отколкото първоначално се е предвиждало.

Правителството в Атина възнамерява да прибегне до наличните 11 млрд. евро за покриване на финансовите нужди на страната, ако банките в Гърция преминат успешно следващия месец теста за издръжливост на Европейската централна банка, като тези пари, които са предвидени за рекапитализация на банките, ще бъдат взети от гръцкия фонд за финансова стабилност, прогнозира "Шпигел".

След шест години на рецесия, Гърция се надява на ръст в икономиката, като за тази година прогнозите са ръст от 2.6% от БВП.

Oще: анкела меркел  германия  гърция  криза  самарас  спасителен пакет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани