Царството на книгите - в НДК, до 15 декември | webcafe.bg
newscafe

Царството на книгите - в НДК, до 15 декември

Webcafe.bg
10.12.2013, 11:54 (обновена 10.12.2013, 15:48)
книги

Снимка: © Getty Images

Панаирът на книгата в София отваря врати - до 15 декември в НДК, заповядайте

Софийският международен панаир на книгата беше открит днес от столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от Асоциация "Българска книга".

Над 200 са изложителите, разположени на над 1280 кв. м площ. Три сцени и четири етажа ще бъдат изпълнени с книги в НДК.

Почетен гост на панаира е град Москва, който ще бъде представен с уникален щанд и отделна сцена, посветена на московската култура, както и прожекции на филми, част от които анимационни. 

До 15 декември всеки ден централното фоайе на НДК ще бъде място за най-разнообразни събития - кръгли маси, срещи с автограф, презентации на книги, прожекции на най-нови детски анимационни филми, видео лекции по руска литература, майсторски клас по писане на приказки, конкурс за детски илюстрации и много други.

Посетилите в НДК ще се запознаят отблизо и с литературата и културата на Норвегия, Финландия, Швеция, Чехия, Унгария, Иран, Китай.

Сцената на културната програма на панаира ще бъде разположена на 3-ия етаж, дясно крило. Специално пристига Карел Бартак от Генерална дирекция "Образование и култура" на Европейската комисия, който ще представи подпрограма "Култура" по програма "Творческа Европа".

Днес ще се има дискусия на тема "София: Толкова близо, толкова далече". В дискусия ще участват съвременни български художници от чужбина.

На 11 декември ще станат известни носителите на годишната награда на асоциацията "Златен лъв".

В рамките на панаира ще се състои и първият международен литературен фестивал. Идеята е той да се състои ежегодно и да се превърне в най-представителния литературен форум у нас, събиращ автори от всички страни. 

Всяка година международното участие в събитието ще има различен регионален акцент. За първото издание на фокус са Балканите. 

Мраморно фоайе в НДК ще се превърне в литературна сцена за писатели, преводачи, читатели от осем балкански държави.

Специално за фестивала пристигат Михайло Пантич от Сърбия, Анте Томич от Хърватия, Дан Лунгу от Румъния, Владимир Арсениевич от Сърбия, Алеш Дебеляк от Словения, Ненад Величкович от Босна и Херцеговина, Гоце Смилевски от Македония, Димитрис Нолас от Гърция.

За участие във фестивала идват и живеещите в чужбина български писатели Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков, Капка Касабова.

Според председателя на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров 41-ият панаир на книгата в София е най-големият досега - освен като изложбена площ и повече от 180 изложители.

В столични клубове ще има всеки ден паралелни събития от 13 до 20 часа, а в клуб "Мазе" - поетични четения всяка вечер от 21 до 22-23 часа.

Oще: книги  ндк  панаир на книгата  писатели  софия  форум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани