Изтича срокът на ЕРП-тата за становища пред ДКЕВР | webcafe.bg
newscafe

Изтича срокът на ЕРП-тата за становища пред ДКЕВР

Webcafe.bg
12.05.2014, 09:14 (обновена 12.05.2014, 09:23)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Енергийният регулатор решава какво да прави с лицензиите им

Изтича крайният срок, в който трите елетроразпределителни дружества да дадат становище пред ДКЕВР по споровете си с НЕК. Енергийният регулатор ще ги прегледа, анализира и след това ще вземе своето решение за отнемане на лицензиите на дружествата.

На последното си заседание в края на април ДКЕВР отложи решението и даде на дружествата срок до 12 май да предоставят становищата си по търговския спор с НЕК. Конфликътът между НЕК и трите дружества започна през март, след като НЕК сигнализира на енергийния регулатор, че дружествата са си прихванали близо 350 млн. лева като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени (EVN - 216 млн. лева, ЧЕЗ - 67 млн., Енерго Про - 63 млн. лева). ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са длъжни по закон да изкупуват тази енергия. Друбжествата от своя страна, твърдят, че НЕК им дължи пари за изкупена от тях зелена енергия.

Според ДКЕВР прихващанията на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са неправомерни, а прихващанията са еднолични и без правно основание, изземват законово делегирани правомощия на регулатора и лишават НЕК от необходимите й средства за осъществяване на лицензионна дейност, което застрашава сигурността на доставките в енергийната система.

Ако лицензите на енергодружествата бъдат отнети, ДКЕВР ще има право да назначи в тях "особен управител", който да ги управлява. Собствеността върху мрежите и съоръженията обаче остава на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.

Oще: дкевр  електричество  електроразпределителни дружетсва  енергетика  ерп  нек  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани