Държавата не може да изплаща влоговете в КТБ при специален надзор | webcafe.bg
newscafe

Държавата не може да изплаща влоговете в КТБ при специален надзор

Webcafe.bg
11.08.2014, 20:28 (обновена 11.08.2014, 20:46)

1 от 4 снимки Назад Напред

ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

БНБ и Министерството на финансите отговориха отрицателно на искането за незабавно изплащане на гарантираните депозити в КТБ, докато под прозорците на Иван Искров течеше протест на група вложители. (Вижте снимките)

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ е невъзможно преди евентуалното отнемане на лиценза й при настоящото законодателство.

Това става ясно от съвместно писмо на БНБ и Министерството на финансите в отговор на Европейската комисия, чиято дирекция "Вътрешен пазар и услуги" настояваше за незабавно изпълнение на задълженията на държавата спрямо вложителите с депозити под 100 000 евро.

Няма законово основание

В отговора на българските институции се описва законодателната рамка, според която изплащането на гарантираните депозити е възможно да стане в предвидения 5-дневен срок само ако лицензът на банката бъде отнет - което към момента не е факт.

КТБ и дъщерната й Търговска банка "Виктория" (бивша Креди Агрикол България) са под специален надзор от юни, който беше удължен от Българската народна банка до октомври.

Изпълнението на посочената от ЕК възможност за частичен достъп до депозитите не съответства на българското законодателство, става ясно от писмото на Иван Искров и Румен Порожанов.

"Посочената от Вас възможност за евентуален междинен частичен достъп до депозитите не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответните законови промени", заявяват от БНБ и МФ.

Държавен заем за покриване на влоговете в КТБ

В писмото се посочва, че в КТБ гарантираните депозити са 3,684 млрд. лева, а в Търговска банка "Виктория" - 55 млн. лева. В същото време във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) има едва 2,103 млрд. лева.

"Предвид големия размер на недостига във ФГВБ, същият може да бъде поркит само чрез заем от държавния бюджет след съответното решение от Народното събрание", се казва в писмото, като се обръща внимание на факта, че липсата на действащ парламент не позволява нито изменение на законодателството преди крайния срок на специалния надзор, нито изтеглянето на нов държавен дълг.

Оздравяване или не?

От БНБ и Министерството на финансите посочват, че евентуалното предсрочно изплащане на гарантираните влогове на клиентите на КТБ може да обезсмисли процедурата по оздравяване на банката, която тече по време на специалния надзор.

"В случай, че Фондът за гарантиране на влогове в банките изплати гарантирания размер на депозитите в банка под специален надзор още докато се извършва проверка на финансовото й състояние и без да установено, че тя е неплатежоспособна може банката да остане без голяма част от своите вложители, което ще направи оздравяването й безпредметно и невъзможно", пише още в писмото.

Oще: банка  бнб  вложители  дълг  европейска комисия  ек  заем  закон за кредитните институции  иван искров  ктб  министерство на финансите  оздравяване  парламент  протест  румен порожанов  тб виктория  фонд за гарантиране на влоговете  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани