Първи изпит за кандидатите за главен прокурор | webcafe.bg
newscafe

Първи изпит за кандидатите за главен прокурор

Webcafe.bg, по Фокус
10.12.2012, 10:34 (обновена 10.12.2012, 17:41)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Цацаров отново се застъпи за честен избор

Тримата кандидати за главен прокурор се изправят на изслушване пред Етичната комисия на ВСС. Устното препитване ще завърши със справка за нравствените качества на Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Тази оценка трябва да стане ясна до седмица.

Тримата номинирани за наследник на Борис Велчев ще обясняват за постъпилите срещу тях сигнали и ще представят визията си за развитие на държавното обвинение.

До 13 декември е срокът за подаване на сигнали срещу кандидатите. На 20 декември те ще бъдат изслушани пред всички членове на ВСС.

Цацаров се дразни от подкрепата на ГЕРБ

Сочен като фаворит на управляващите, ръководителят на Окръжен съд - Пловдив Сотир Цацаров обяви, че не се притеснява от въпросите на кадровиците и идва с „нормални очаквания".

„Подкрепата от изпълнителната власт ме дразни. Всяка подкрепа би трябвало да радва един човек, но в конкретния случай подкрепата от изпълнителната власт води до етикета - „фаворит на ГЕРБ", „любимец на вътрешния министър". Отговорете ми - как мога да ги възпра?", заяви Цацаров, след като бе препитан от Етичната комисия.

Съдията не е трогнат от топлите думи по негов адрес от страна на Борисов и Цветанов, защото „не е работа на министър-председателя, нито на вътрешния министър да хвали, който и да е съдия, включително и мен".

В края на миналата седмица Българският хелзинкски комитет разпространи негативно становище за Цацаров, обявявайки го за несъвместим с поста, за който се бори.

„По наша преценка той няма изискуемите високи професионални качества. Това е така, защото той няма дължимото разбиране и уважение към върховенството на закона и конституционните права на личността, а без това юристът не е добър", пише в становището, внесено и във ВСС.

„Това е неправителствена организация. Прочетох становището, което дават за качествата ми като юрист, нищо не мога да кажа. Всеки има право на становище", отвърна Цацаров.

БХК цитира и изказване на съдията, че е нужна „по-твърда наказателна политика" в Пловдив. Попитан как разбира тази „по-твърда политика" Цацаров отвърна: „Това е свързано с извадени от контекста мои думи в едно интервю, че в Пловдивския окръжен съд има по-твърда наказателна политика. Не може да се говори за политика на съд, говорил съм за съвкупност от практики при разглеждането на делата, следователно да се говори за политика на съда е малко престорено".

„Не зная с какво бих бил по-добър от другите двама кандидати - те имат идеи и енергия. Всеки от нас има нещо, което е позитивно, нито един от нас не е изцяло негативен, колкото и за него да казват, че е такъв", заяви съдията, която иска да стане главен прокурор.

Галина Тонева нямаше да участва, ако нямаше шанс

„Аз не съм човек, който тръгва да губи". С тези думи Галина Тонева обясни, че не се вижда като състезател в предварително изгубена битка.

Попитана за хвалбите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов към опонента си Цацаров, Тонева отговори: „ Не смятам, че те са лицата и органите, които ще изберат главния прокурор и имам вярва в колегите си във ВСС, че ще вземат решение по свое собствено убеждение".

Тя е разпитвана за организациите, в които членува - такива нямало - нито явни, нито тайни.

Радикална реформа иска Сарафов

Третият кандидат - Борислав Сарафов - има „новаторски идеи" за прокуратурата, които в момента прилага в Апелативната специализирана прокуратура.

Срещу него има оплакване, че е натискал свидел по делото срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви и понастоящем в пълна неизвестност. Сарафов твърди, че обвинението в принудително лъжесвидетелстване е несъстоятелно.

„Ние работим само и единствено със средствата на закона, а хората от другата страна разполагат с неограничен арсенал от възможности - те подкупват, заплашват, понякога може би дори убиват. Така че не изключвам свидетелят да е заставен по един или друг начин да твърди това", коментира Сарафов.

След като изслушването премина, председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров оцени представянето и на тримата кандидати като убедително.

От Етичната комисия са изискали справка от Сметната палата, НАП, Адвокатския съвет и Нотариалната камара, за да съпоставят публичната информация за кандидатите за главен прокурор с декларираното от тях.

Oще: борислав сарафов  бхк  всс  галина тонева  главен прокурор  обвинение  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.