Вицепремиерът Симеон Дянков се надява вноската за пенсия да се вдигне под 2%, но още нямало договорена цифра със социалните партньори | webcafe.bg
newscafe

Властта в танго за осигуровките

Webcafe.bg
11.10.2010, 10:24 (обновена 11.10.2010, 17:02)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Вдигането на осигуровките - финансово по-трудното, но политически правилното решение според Симеон Дянков...

Премиерът Бойко Борисов взел крайното решение да се повиши осигурителната вноска. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков искал да се случи след 6 месеца, но Борисов надделял. Това стана ясно днес от сутрешното участие на Дянков по БНТ. Освен това вдигането на осигуровките щяло да е временно - докато мине кризата и дефицитите в бюджета. Финансист №1 не каза колко ще трае  временното...

Финансовият министър призна, че през изминалата седмица обсъждали с премиера Борисов вдигането на осигуровките за целите на здравеопазването. Дянков бил против сега да се качват, но премиерът надделял.

Не е необходимо да се променя внесения в парламента проектобюджет 2011, защото решението за социалните осигуровки е в други два бюджета - на НОИ и на НЗОК. Това обяви Дянков по повод призивите на БСП проектобюджетът да бъде изтеглен заради планираното увеличение на осигуровките.

Скоро няма да има яснота с колко ще се вдигнат парите за пенсия - вицепремиерът се надявал да е с до 2%, но не са сближени позициите с бизнеса и синдикатите.

"Въобще не ми се иска осигуровките да се повишат, защото сивата икономика винаги се увеличава след вдигане на данъци", коментира Дянков. Той обаче призна, че здравеопазването се нуждае от дофинансиране и затова премиерът взел политическото решение вноските да се повишат.

"Щеше да е по-лесно след година-две да вземем политическото решение, но премиерът го взе сега. Финансово е по-трудното, но политически е правилното решение", заяви Дянков.

"В случая се говори за изравняване, а не за вдигане", поясни той, имайки предвид, че ГЕРБ свали с 2% от 1 януари 2010 г. осигуровките, които сега ще качи пак с толкова. "Ние всъщност оставаме държавата от 10-те в света с най-ниско данъчно бреме, което е успех и на това правителство, и на останалите няколко преди него", заяви Дянков.

Финансовият министър, също както и БСП обаче, опроверга премиера, че с парите от здравните вноски  са плащани пенсии, както заяви премиерът. Но пък каза, че въпреки това Борисов е прав: "Нищо не е плащано с тях, точно това е иронията на решението за вдигането на здравните вноски преди 4 години. Те се трупали в отделна сметка в БНБ, като дори и министърът е нямал достъп до тях. Събирали се без да има реална полза от тях, а се взимали пари от фискалния резерв за увеличаването на пенсиите.

"Лошото е, че лихвата е никаква - 0.1%. Трябва тези пари да се раздвижат", каза още финансовият министър, като добави, че същата била ситуацията и със средствата в Сребърния фонд. Още от миналата есен Дянков има идеи за "раздвижване" чрез "придвижване" на част от тези пари на депозити в търговски банки...

И заключи: "Точно затова е прав премиерът - тези пари си стоят, но са използвани други пари. Индиректно са били използвани."

Орешарски: Премиерът е малко експулсивен

Нашият премиер е малко експулсивен, понякога взема решенията малко прибързано, обяви пред Нова телевизия тази сутрин бившият финансов министър Пламен Орешарски и настоящ депутат от Коалиция за България. Тъкмо внесоха проектобюджета и веднага започнаха да се появяват корекции на вносителите, каза той.

По думите му самият факт, че първо обяви 3% осигурителна тежест, а след това 2% говори за такава експулсивност.  Орешарски е убеден, че проектобюджетът трябва да бъде изтеглен от парламента, където беше внесен , за да се преправи.

Премиерът увери, че ще се увеличава осигурителната тежест, ще се увеличават парите за здравеопазването - това са неколкостотин милиона лева, заяви Орешарски. Според него тези суми трябва да бъдат поправени в проектосметката на държавата за догодина. Представете си как ще тече първото четене на проектобюджета, ако гледаме този вариант, който сега е внесен, аргументира се той. В него ги няма новите политики, които са договаряни, в такъв случай какво ще обсъждаме, попита Орешарски.

Депутатът от Коалиция поясни, че може да се пледира за повече пари в бюджета, трябва да е ясно откъде ще се вземат средствата. Когато корпоративният данък беше над 30% се прибираха по-малко средства отколкото сега, когато е 10%, каза Орешарски.

Беше готов проектобюджетът и при първия натиск от страна на лекарския съюз, може би страхът от стачки, доведе до преобръщане на основни параметри с краката нагоре, заяви Орешарски. В това отношение ГЕРБ са новатори. Стана практика да не се знае до последния момент нищо.

КНСБ срещу равната делба на осигуровките

КНСБ не приема предложението на бизнеса осигуровката за пенсия да се поделя поравно между работодателя и работника, заяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров. Преговорите за пенсионната реформа, в които участват и работодателите, ще продължат неформално утре, потвърди Димитров.

"Можем да водим преговори по всички техни искания с изключение на неподлежащото на коментар искане за изравняване на вноската за плащането работник-работодател 50:50 за фонд пенсии. Очаквам и мисля, че разумът би трябвало да бъде малко повече в тези дни, защото никой не печели от това да не намерим разумния компромис", заяви синдикалистът.

Според Димитров бизнесът е приел вноската за пенсия да бъде увеличена с 2% от 1 януари 2011 г., а осигурителният стаж да расте плавно с по 4 месеца в периода 2015-2024 г. Тогава стажът за мъжете ще е 40 години, а за жените 37. Според обсъждания вариант за реформа след 2025-а ще расте и възрастта за пенсиониране, която трябва да стане 63 години за жените и 65 - за мъжете. 

Oще: бойко борисов  бюджет  здравеопазване  осигуровки  пенсия  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2010, 14:44

1 Пепи Аминкова | 11.10.201014:46

Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани