Без ток от вятър и слънце днес | webcafe.bg
newscafe

Без ток от вятър и слънце днес

Webcafe.bg
06.04.2013, 11:31 (обновена 08.04.2013, 14:08)
ВЕИ

Снимка: © Стоян Георгиев

Спират временно скъпият ток от ВЕИ-атата

Трите електроразпределителни дружества ще изключват мощности от възобновяеми енергийни източници от 10 до 17 часа днес. Това става по разпореждане на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор. Засега в неделя, 7 април, не се предвижда да бъдат изключвани ВЕИ централи.

ЧЕЗ спира фотоволтаичните и вятърни централи на територията на областите  Плевен и  Ловеч. Общо инсталираната мощност на тези територии е 46 MW.

"ЕВН България" поетапно, по график, ще изключва до 40% от общо инсталираните ВЕИ мощности, присъединени към мрежата на дружеството, които се равняват приблизително на 240 MW. С цел запазване принципите на равнопоставеност, изключванията ще се извършват за равни периоди от време. За тези действия "ЕВН България" е изпратила уведомления до съответните ВЕИ централи, посочват от дружеството.

"Енерго Про Мрежи"също ще ограничи днес производството на електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи с 40% на територията, обслужвана от компанията.

Целта на действията е поддържане на баланс между производство и потреблението на ток в страната. На 4 април Електроенергийният системен оператор наложи ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната - ВЕИ,  АЕЦ "Козлодуй", ВЕЦ-ове, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство.

ЧЕЗ се отказва от експанзия в Румъния

Междувременно стана ясно, че собственикът на мрежата в Югозападна България - чешката държавна компания ЧЕЗ, ще се концентрира върху разширението на дейността си в Полша за сметка на Румъния, след като Букурещ обяви намаляване на субсидиите за възобновяемата енергия.

"Разширяването в Румъния беше разглеждано само като хипотетичен план, но сега решихме да се концентрираме върху полския пазар", заяви говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криз, цитиран от агенция Блумбърг.

Румънското правителство обяви наскоро, че ще спре за три години и половина системата на издаване на зелени сертификати за производителите на енергия от възобновяеми източници.

Мярката е предназначена да намали сметките, плащани от крайните потребители с 50%, тъй като те понасят по-голямата част от разходите за възобновяемата енергия. Този ход обаче рискува да прогони инвеститорите.

"Нивото на доверие в Румъния е спаднало до нула", казва анализаторът Маркус Врилинг, специалист по възобновяемата енергия. Той коментира, че редица клиенти са решили да отменят или да отложат инвестиции на стойност стотици милиони евро.

Миналата година ЧЕЗ финализира в румънския район Добруджа най-големия вятърен парк в Европа с обща инсталирана мощност от 600 мегавата.

Oще: веи  електроенергия  ерп  мощности  румъния  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 06.04.201315:37

Евала на румънците, точно това е добра държавна политика а не както българските посерковци с 20 годишните договори на тройни от реалната цени.
Остави акулите да си вложат парите и да построят перките-обещай им огромни печалби на гърба на хората и веднага след това ги срежи.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани