Амбициите на американското Министерство по националната сигурност са скоро мобилните телефони да са в състояние да долавят биоатака | webcafe.bg
newscafe

GSM-ите ще подушват биохимични атаки

Webcafe.bg , По CNN
22.04.2010, 14:12 (обновена 22.04.2010, 15:31)
GSM

Снимка: © BGNES

Джиесемите в близко бъдеще ще пазят от атаки с биологично и химическо оръжие...

Ако някога се окажете насред атака с химическо или биологично оръжие, вашият мобилен телефон може да ви спаси живота. Или поне такива са амбициите на Министерството по националната сигурност на САЩ.

Екипът по научни и технологични изследвания на министерството е започнал преговори с четири от големите производители на мобилни телефони за проектирането на следващо поколение телефони, които биха били в състояние да долавят широка гама от вредни химически съставки във въздуха. И освен това да предупреждават потребителите.

Директорът на "Cell-All" в министерството Стивън Денис съобщи пред CNN, че до година очакват да бъдат подготвени 80 прототипа на мобилни телефони, които да бъдат тествани срещу различни химически агенти.

Намерението на американските власти е да бъдат известявани потребителите на мобилни телефони за всякакви видове риск - от случайни изтичания на газ до терористична атака с отровен газ. Например ако при влакова катастрофа изтече амоняк, газът би предизвикал предупреждение. Необходимият за това чип при сегашните цени би струвал само $1.

Една от технологиите, които се изпробват в момента, е порест "нос" от силиций, базиран на черупки от бръмбари. Професор Майкъл Сейлър от Калифорнийския университет в Сан Диего използва силиция, за да имитира начина, по който сложната хитинова черупка на бръмбарите предизвиква иридесценция (оптично явление, при което цветът се променя със смяната на зрителния ъгъл - бел.р.).

Sailor използва химически средства, за да придаде на силициевите частици гъбоподобна структура. Порите на частиците са проектирани да разпознават и поемат молекулите на определени токсини. Така че тези "изкуствени" носове могат потенциално да откриват източници на химически съединения.

NASA също участват в проекта - като помагат с химическото разпознаване и чрез технология, проектирана за отчитане на качеството на въздуха в космическата програма. "Те преосмислиха цялата платформа," казва Денис, като според него тя е намалена по размер до "наночастици".

Приложението на технологията би могло да бъде не само за предупреждаване на потребителите. Екипът на Денис вече се консултира с фирми за спешна помощ, за да провери как телефонните предупреждения биха могли автоматично да бъдат подавани до властите.

Дузина предупреждения от телефони от едно и също място биха могли да помогнат на реагиращите бързо да оценят естеството и обхвата на заплахата. В технически понятия този "съвместен източник" (crowdsourcing) помага за осигуряването на по-точно отчитане на заплахата. (Например ако някой разлее малко белина в обществена пералня, това няма да се превърне в сериозна обществена тревога.)

Процесът на предупреждаване също така би отнел по-малко от минута - и това изглежда много по-ефективно от стотици изпаднали в паника граждани, обаждащи се на спешния номер 911 (в САЩ).

Представете си колко полезно би могло да бъде подобно приложение, ако сте били сред пътниците в токийското метро на 21 март 1995 г., когато членове на сектата Аум Шинрикьо пуснаха опасния газ зарин в пет координирани терористични атаки. Тогава загинаха осем души, а над 5000 бяха откарани в болници.

Приложението няма да бъде готово още утре - екипът на "Cell-All" признава, че могат да минат няколко години, преди технологията да стане достъпна на пазара. Участващите в проекта производители трябва да се преборят с проблемите на дизайна, енергопотреблението и други предизвикателства. А сензорите трябва да бъдат проектирани така, че броят на фалшивите предупреждения да се сведе до минимум.

От Министерството по националната сигурност на САЩ подчертават, че технологията би трябвало да бъде добавяна в телефоните по избор, както и че предаването на данни ще бъде анонимно.

Oще: gsm  биоатака  тероризъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани