Не било заобикаляне на Третия енергиен пакет на ЕС, а синхронизация | webcafe.bg
newscafe

Не било заобикаляне на ЕС, а хармонизация

Webcafe.bg
05.04.2014, 10:16 (обновена 05.04.2014, 16:50)
южен поток

Снимка: © Газпром

Законопроектът за "Южен поток" мина на първо четене вчера

Проектът за газопровода „Южен поток", който предизвика промени в законодателството, не се нуждае от спасяване и ще се случи. Това заяви в студиото на БНТ депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков - един от вносителите на законопроекта, който въвежда понятието "морски газопровод", така че морската територия в границите на България, по която преминава газопроводът, да не се счита за европейска територия.

По думите на Ерменков, ако този проект беше започнал да се реализира в друга страна, политиците щяха да направят всичко възможно, за да се случи. Той коментира, че ако продължаваме в този дух, ще се озовем в позицията от 1998 г., когато е трябвало да се реализира "Син поток", който сега да минава през България.

На практика с поправката, която мина най-неочаквано в парламента в петък на първо четене, депутатите направиха така, че дори и компресорната станция, която ще бъде на два километра навътре в България при Паша дере, няма да се води на територията на ЕС. Целта им е да заобиколят Третия енергиен пакет, който поставя изискването достъп до тръбата да име повече от един доставчик. Според депутата обаче, това било хармонизиране на законодателството ни с европейското.

По отношение на писмото, изпратено от Европейската комисия с искане за обяснения относно измененията в закона, Таско Ерменков заяви, че това е било просто искане за обратна информация, след "изпратен донос". Според него писмото съдържа въпроси за рискове, а не търсене на отговорност за нарушения.

В края на седмицата Европейската комисия заплаши България с откриването на две нови наказателни процедури в областта на енергетиката. Едната от тях е заради започналата процедура за отнемане на лицензиите на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про". Втората е именно заради поправките в Закона за енергетиката, внесени от Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, изключващи газопровода "Южен поток" от обхвата на европейското законодателство. Източници от ЕС, цитирани от EurActiv, директно заявяват, че България "мами" с "Южен поток" и най-вероятно ще понесе тежка санкция.

На въпрос дали енергийния министър може да се справи с кризата в енергетика, Ерменков отговори: „Няма как, когато завариш един човек на хуманно дишане, да започнеш да му правиш фитнес и да го докараш до най-доброто му състояние на атлет, трябва бързо да го спасиш." Според депутата, Драгомир Стойнев показва загриженост за състоянието на сектора.

В момента се разработва стратегия, която до 10-15 дни да стане публична. Ерменков посочи, че се прави опит за дисциплиниране на всички участници на пазара. Сред тях е и регулаторът ДКЕВР - съмнения за неговата независимост съществували от самото му създаване.

Депутатът посочи, че се готвят промени, при които изборът на ръководство на комисията да става от Народното събрание чрез гласуване на две трети от депутатите, но към момента било трудно това да се случи, защото голяма част от тях не идват на парламентарни заседания.

 

Oще: бсп  газопровод  енергетика  таско ерменков  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 05.04.201423:53

Ти го плюеш, то ти вика „дъждец роси“...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани