Борисов прехвърли отговорността на прокуратурата за писмото на Странджев | webcafe.bg
newscafe

Борисов прехвърли отговорността на прокуратурата за писмото на Странджев

Webcafe.bg
28.01.2011, 13:06 (обновена 28.01.2011, 13:10)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

"Писмото е пратено до мен, за да ме питате сега за него", обяви Борисов. Той съзря умисъл в това писмото да бъде пратено до него, а не до прекия ръководител на Странджев - Ваньо Танов, както изисква надлежния ред.

Премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че ако в твърденията на бившия зам.-директор на митниците Антоний Странджев е имало нещо вярно, то прокуратурата е трябвало да вземе някакви мерки, защото писмото, което е било пратено до него, е било адресирано и до главния прокурор.

В писмото си Странджев пише на Борисов, че в митниците се прави опит да бъдат назначавани послушни хора, които да работят в полза на определена политическа сила или определени хора, за да могат да се изпълнят поети ангажименти към бизнесмени, спонсорирали избирането на депутати от ГЕРБ.

Изявлението на Борисов беше по повод въпрос в рамките на парламентарния контрол на депутата от БСП Корнелия Нинова. Тя се интересуваше какво е направил премиерът, след като е получил сигнала.

"Писмото е пратено до мен, за да ме питате сега за него", обяви Борисов. Той съзря умисъл в това писмото да бъде пратено до него, а не до прекия ръководител на Странджев - Ваньо Танов, както изисква надлежния ред.

Той посочи, че въпреки, че не е бил задължен да отговори на подобен сигнал, е написал отговор на Странджев. Освен това е направил съвещание с ръководители на МВР и митниците, след което количествата заловените контрабанди стоки са скочили в пъти.

"Единствената реакция на Бойко Борисов на писмото на зам.директора на митниците Антоний Странджев е била да извика при себе си министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов и да вземе страната на лошите в случая - МВР", каза от парламентарната трибуна народният представител от БСП Корнелия Нинова.

Според нея с отговора си Борисов е демонстрирал две типични за неговото поведение черти - прехвърлянето на отговорността на друг, в случая прокуратурата и бягане от съществото на въпроса, като се акцентира на техническите подробности.

На база изслушванията в парламентарната комисия по вътрешна сигурност, която се занимава със скандалите в митниците Нинова посочи, че точно след това писмо, МВР е започнало да подслушва Ваньо Танов и да тормози семейството му, а неудобния Странджев е бил уволнен.

Пак в рамките на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на Михаил Миков от левицата, министър Цветанов отново обяви, че срещу Ваньо Танов и членове на неговото семейство няма досъдебно производство.

Oще: антоний странджев  митници  писмо  прокоратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани