Маргарита Попова застана зад правителството | webcafe.bg
newscafe

Маргарита Попова застана зад правителството

Webcafe.bg
10.09.2013, 10:39 (обновена 10.09.2013, 21:53)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Бившият прокурор и правосъден министър Маргарита Попова е против исканията за оставка на правителството

Вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви срещу призивите за оставка на кабинета „Орешарски", които вече близо 100 дни хиляди граждани отправят по време на #ДАНСwithme протестите.

„В крайна сметка ние сме провели едни избори, които бяха признати за легитимни, за проведени демократично, процедурата бе призната от Конституционния съд. Това означава, че българските граждани трябва да израснат на висотата да чуят избраните от тях политически представители", коментира Попова в интервю за в."Преса".

Според бившия правосъден министър в правителството на ГЕРБ, „оставката е политическо искане, което всеки може да артикулира", но е важно да се каже какво следва след нея. Попова подчертава, че исканията трябва да се поставят по демократичен начин - индивидуално или чрез различни представители.

Позицията й ясно се различава от тази на държавния глава Росен Плевнелиев. Още в деня на скандалното назначение на Делян Пеевски в ДАНС (ходът на управляващите, който отприщи народното недоволство), той заяви, че сваля доверието си от кабинета „Орешарски". В следваща реч 3 седмици по-късно, Плевнелиев заяви, че „единственият демократичен изход от кризата в страната са избори".

В следващите си публични изяви, той беше по-скоро на страната на протестиращите, а преди дни в Пловдив призова да бъдат спрени опитите за противопоставяне на София и провинция, на богати и бедни, на красиви и грозни и т.н. - любим похват на властта и близките й медии.

Ре-контра

Заради изказванията и действия си, президентът Плевенлиев отнесе много критики от управляващата коалиция, а свиканите в нейна защита контрапротести поискаха оставката му с мотива, че работи срещу националния интерес.

Маргарита Попова посочва, че заедно с държавния глава дебатират по различни въпроси, свързани с националната сигурност и външната политика и тя винаги изразява своето становище."Оттам насетне държавният глава решава каква позиция по различни въпроси ще заеме, кога ще я огласи, дали ще я огласи- това е негово право", казва още тя.

Според нея "самоцелни и неоснователни критики срещу демократично избрани институции и лидери са опасни. Добрата защита са последователността и отдадеността на държавната служба", подчертава вицепрезидентът Маргарита Попова.

Да не си бяха тръгвали

Според Маргарита Попова, ГЕРБ са загубили от напускането на Народното събрание. "Казах го ясно като юрист - НС губи от неприсъствието на най-голямата парламентарната група, на опозицията", подчертава вицепрезидентът.

Антивоенно

Тя категорично се обявява срещу нашето участие под каквато и да е форма във войната в Сирия. "Ако кризата в Сирия не бъде спешно ограничена с политически средства, рисковете ще се умножат. За това гражданската ми позиция е "Не на войната".

Oще: герб  избори  маргарита попова  оставка  парламент  пламен орешарски  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

20 Борката | 11.09.201315:57

E тоа път се изпонасраа тотално.Помака ги нЕще, а Она нЕще да ги бута.Хитра е прокурорката, неще и тя да яде дебелия.Пази гъзината, да не би случайно некой изтрещял комуняга да я подкара и нея пред фонтанчето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

19 dedogo6 | 11.09.201315:16

Таа па... Лош или много луд
Тя не е ли чувала, че президенството е надпартийна институция?! Шокиран
Или според думите и , да харесвам ДПС,БСП и Атака ,щото били направили легитимно правителство?Алоооооо, аз не съм гласувал за тях , ясно ли ти е бе?!
Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
Не ги иска, нито като "легитимни" , нито като каквито и да е.
Айшамуебам@йката!!!!! Палав Бесен ядосан цензура какво? ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

18 Manuela Gerenova | 11.09.201313:29

Това, че се намираш в страната на Пушкин и Булгаков не те прави автоматично Пушкин и Булгаков, точно както това, че си в страната на Ботев и Левски, не те прави нито Ботев, нито Левски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 11.09.201313:28

ха, Бойча, я гаварила об необъятнай русскай душе и ментальнасти в балгарскам варианте. и най-паче а великай русскай науке, каторая нашла в Ваше лицо гарячева и бесстрашнава старонника, как и у настаящчева правительства Балгарии. русский атом - мирнъй и созидающчий атом, а американский атом - ета\е-абаротнае\ гирошима, нагасаки...-впрочем падазреваю, що Въй падгатовленъй для работъй с публикай, не впалне сознающчей глубокую связь между творчествам Пушкина и творчествам Чайковскава, так как, втарой, если верим в малву, законченъй, хм, хомасексуаль, так, что ей нужна объяснять как, если жил сейчас, при управления валоди валодича, он бъл бъй послан к етими \е-абаротнае\ пусси-кам в калоннию исправительнава труда. и если вазвратился бъй аттуда кагда-та, какое бъйло бъ лебединнае озера и как опера йевгений анегин въйглядела бъй. но аставим етат вапрос для кружка в пятничнъйе вечера, там разберьотесь, и толька атметим, що великий лев никалаевич прекрасна владел французким и панимал творчества флабера не хуже ево самава, но к сажалению, бъйл атсталъйм памешчикам. а булгакове што сказать, писатели ево пакаления любили самапожертвавательна катлетки в писательскай сталовай, ету праблемму немножка тяжалавата передайотся объяснению перед аудиторией с аграниченъйм питанием. а об дастаевскам ничево не сказали, может, он слишкам папулярнъй среди империалистическай публики...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

16 Boicho Boichev | 11.09.201312:20

Не те разбирам, демонстрираш незнанието на руски език, или се подиграваш с руския език.Напразно- при малко повече ум и култура в главата щеше да знаеш, че на този език са написани някои от най-великите литературни творби в света.На Пушкин ли се подиграваш, или на Лев Толстой?На Тургенев или на Булгаков?Ама сега трябва да ти обяснявам и кои са тези, е , няма да стане!Проста като всички десни простаци впрочем.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

15 иван | 11.09.201310:24

Такива невероятни за нашата страна разногласия по принципни въпроси в една институция, на хора, издигнати от една партия,- е нещо,което все пак, макар и от много далече, напомня, че България, макар и на ужким, е демокрация.
Tова е отклонение от болшевишкото партийно „единомислие”!.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

14 Frida | 11.09.201310:23

да споделя, изчетох бая матрял и заявявам, че бойчо трябва да бъде паслан на камсамольскую стройку -белене-. вместе са всеми камсамольскми активистасамо ми, хатя некатаръйе из них уже давно не в возрасти для камсамоля, но паявилась паследная вазможнасть для них паказать делами, не толька словами, какие ани гарячие приверженики балхаро-путинскай дружбъй, являющчаяся адинственом настаяшчем прадалжением истарическай балхаро-савецкай дружбъй. для ацелевших после етай \е абаротнае\ камсамольскай путьовки, астанутса незабъйваемъйе вспаминания о долгих вечерах вакруг лагернай кастрюли с фасолью и картошкай, душевнъйе рассказъй и песни валоденьскай гитарай и скромнай, но от души пахлебкай. бойча можеть бъйт уверенъйм, что, канешна, если астанеться в живъйх после первъйх пробнъйх испитаний дастатачна времени, будет чье рассказать следовникам - а задружнай работе, а курсах русскай культуръй и русскава язъйка да поздних пятничнъйх вечерая, а васкреснъйх утрах в русскай церкви, аб екскурсиях\е абаротнае\ на бузлуджу и правьец, а множества венков признания камсамольскай маладьожи перед памятниками савецкава салдата и пралетарских важдей, для каторъйх трудились внеурочна па суботам и васкресениям, а гастеваниях детей и внукав великих партийнъйх и гасударственйх деятелей - тудора жъйвкава, ивана славкава,дмитрия станишева и пр. и пр. интереснъйе и замечательнъйе мераприятия палнакровнай лагернай жизни на стройке....езжайте, таваришчи на стройку, за отчизчну путина, вперьод!!!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

13 scuba | 10.09.201321:26

Хайде,без да се пенявим да са приветстваме едно умно и умерено послание.
Дано не е ПР акция на президентството!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

12 Svelini | 10.09.201317:31

Слава на Бога! Има и хора, които мислят с главите си! Браво на М.Попова!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

11 veselavesela | 10.09.201315:32

Дилайт, в момента я слушам. Дано ти е здрав чадъра! Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани