Дунав преля при Видин и Лом, в Русе втора степен тревога | webcafe.bg
newscafe

Дунав преля при Видин и Лом

Webcafe.bg
29.06.2010, 14:19 (обновена 29.06.2010, 15:36)
Дунав наводнения

Снимка: © БГНЕС

Това би трябвало да бъде защитната дига на Лом, "замразена" поради липсата на средства

Дунав прелива, като критична е ситуацията в Козлодуй и Лом, където за денонощие нивото се е качило с 10 до 11 сантиметра и надминава 844 см. Във Видин и Лом водите прехвърлиха защитните диги и заляха ниви и пътища. Под вода е отсечка от пътя при село Арчар.

Причината: в българския участък навлязоха води от втората вълна, образувала се от проливните дъждове в Централна Европа.

В Лом работи кризисен щаб, а в Русе е обявена втора степен на опасност и се извършва постоянно наблюдение на дигите. Водите на Дунав в Русе са се вдигнали до 754 см, очаква се нивото да се вдигне до 774 см. Има реална опасност реките Русенски Лом и Дунав да залеят Русе.

Осигурено е денонощно наблюдение на водите на реката, тъй като се очаква в близките дни нивото им да достигне критични стойности.

Водата е заляла Белия кей в Лом и в този участък от пристанището е изключено електрозахранването, за да се избегнат аварии. Под вода е и част от Дунавския парк в града.

Обходени са всички по-критични места край брега на река Дунав в Лом, обясни кметицата Пенка Пенкова. В Оряхово нивото е 698 см, а покачването за последните 24 часа е 11 см. Според Агенцията за проучване на река Дунав тези стойности са критични. Ако нивото достигне 850 см, ще започне изграждането на защитни диги.

Нивото в Силистра приближава 740 см, но все още не е опасно. Не е критично и нивото при Ново село, въпреки че там е измерено най-голямото покачване - 12 см, но е 790 см.

Производителите нямат застраховки

Защитната дига при видинското село Куделин преля и под вода са 500 дка посеви. Засегнати, макар и в по-малка степен, са още стотици декари, но производителите нямат застраховки и унищожената продукция няма да бъде компенсирана.

Подпочвените води са проблем на много места във Видинската низина.

Край Оряхово нивото се е покачило с 11 см за 24 часа до 698 см. При Тутракан водите са с 10 см по-високи и достигат 775 см. Ако прииждането на Дунав се запази, водите може да залеят града, тъй като няма защитни диги.

Oще: видин  диги  дунав  лом  наводнения  разлив  русе 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани