Етичната комисия на ВСС отложи решението си за Гугушева | webcafe.bg
newscafe

Етичната комисия на ВСС отложи решението си за Гугушева

Webcafe.bg
17.12.2012, 16:12 (обновена 18.12.2012, 11:11)
съд

Решението на Етичната комисия към ВСС по казуса "Гугушева" се отлага за средата на януари

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи решението си по казуса "Гугушева" за догодина - 14 януари. Дотогава работна група ще трябва да "изследва по-детайлно фактите" около прокурора Галя Гугушева, бивш кандидат за Конституционния съд.

Тогава ще разберем дали ще има дисциплинарно производство за нарушаване на етичните норми.

Комисията е приела с 5 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" решението да сформира 3-членна работна група, която да набави допълнителна информация по случая и на 14 януари догодина да предложи решение на колегите си от комисията. В нея влизат Галя Георгиева, Галина Карагьозова и Мария Кузманова, съобщи Ясен Тодоров, председател на етичната комисия в съвета.

По думите му случаят е "комплициран" и членовете не са успели да се обединят около една позиция.

"Оформиха се две процедурни предложения: първото беше, че има още неща за доизясняване и решението трябва да бъде отложено. А другото, което беше мое, да гласуваме дали Гугушева е нарушила етичния кодекс на магистратите. Първото предложение беше прието с 5 гласа "за", трима "против" и един "въздържал се", обясни Тодоров.

"Работната група ще изследва по-обстойно кръга от фирми и участието на лица от фамилията на Гугушева в тях. Изрази се и съмнение, че и съпругът й участва в тях. Повечето членове не искаха да взимат решение. Така да се каже, съмнението се тълкува в полза на обвиняемия. Постарахме се за кратък срок да постигнем резултат", обяви още Тодоров.

Някакво решение по случая "Гугушева" явно ще има. В казуса със съдия Венета Марковска Етичната комисия се беше самосезирала, но пенсионирането на Марковска я освободи от "отговорността" да се произнесе.

Понижение

Миналата седмица ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в АСП.

Предложението на Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия и предизвиканите от тези съмнения отказ от подкрепа на кандидатурата й в Народното събрание и оттегляне на кандидатурата от Гугушева.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура.

Позицията на ръководителя на АСП е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни и имотни проверки на прокурор Гугушева.

Борислав Сарафов е информирал Галя Гугушева за решението си.

Изпълняващият функцията на главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да образува пълна проверка на Галя Гугушева.

Мотивът са трите сигнала, постъпили в парламента срещу кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева.

Най-обезпокоителният от тях е свързан със съмнителни трансфери на крупни суми, минавали през офшорни фирми, в които са замесени членове на семейството, както и самата Гугушева, съобщи пред БНТ Найденов.

Oще: всс  галя гугушева  етична комисия  кс  проверка  съдия  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани