Дянков: Аз съм десен икономист и нямам място в ляво правителство | webcafe.bg
newscafe

Десен икономист няма място в ляво правителство

Webcafe.bg
11.11.2011, 10:13 (обновена 11.11.2011, 17:18)
симеон дянков

"Сигурността не е само в това кой държи оръжията и кой е по улиците"

"Аз съм десен икономист и нямам място в ляво правителство", заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" финансовият министър Симеон Дянков. Поводът: правителството ще покаже, че е ляво, ако сега отстъпи за по-късното пенсиониране в силовите ведомства и обезщетенията, които получават при излизане в пенсия чиновниците в тях.

"Залагам кариерата си на министър за този бюджет", категоричен е Дянков.

В проектобюджета за 2012 г. общо с 60 млн. лв. са намалени парите на така наречените силови ведомства, което се случва за пръв път от 15 години, посочи министърът и обясни, че открай време в България се смята, че най-важни институции в държавата са полицията и армията.

"Сигурността не е само в това кой държи оръжията и кой е по улиците", обясни тезата си Симеон Дянков и допълни, че сигурността означава повече пари за учителите, което гарантира по-добро образование, повече пари за здравеопазване, което гарантира здраве на хората. "Това е все по-определящо за сигурността на държавата", обяви той.

Дянков още веднъж подчерта, че не е справедливо чиновниците в МВР, които са половината от щата на ведомството, да получават същото обезщетение като полицаите, които работят навън или в армията. Според него пенсионирането за чиновниците в двете министерства трябва да става след 27, а не след 25 години стаж и това може да влезе в сила още от следващата година.

Пенсионната система

Най-добрият начин да се увеличат пенсиите в България е да се рефорима пенсионната система, посочи за пореден път Дянков и изрази готовност предвиденото вдигане на пенсионната възраст от 2021 г. да се изтегли напред във времето.

Според него е "възможна хипотеза" още от 2012 г. да влязат в сила изискванията жените да излизат в пенсия след 40 г. стаж, а мъжете – след 43 години. Той цитира данни, според които две трети от хората, които излизат в пенсия през последните 2-3 г., са над пенсионна възраст. "Това означава, че сегашните прагове за пенсиониране са доста ниски, щом хората продължават средно 3-4 г. над тях да работят". В средата на следващата седмица се очаква правителството да е готово с анализа си за реформата в пенсионната система.

Ситуацията в Европа

"Ситуацията в Европа е много тежка и България трябва да прави реформи отсега, за да е в крак, защото след 2-3 години ще е късно", поясни министърът.

Той потвърди, че ако дълговата и политическата криза в Европа продължават да се разрастват, ще се наложи проектобюджетът за следващата година да бъде направен по-консервативен. Ако това се наложи, сферите, в които със сигурност няма да има намаление на парите са социалната – минималната работна заплата със сигурност ще се вдигне на 290 лв. от 1 май, здравната сфера, образованието и културата.

"Засега няма нужда от нов вариант на бюджета", каза Дянков, но поясни, че ако още седмица-две продължат проблемите в страни като Италия и Гърция и започнат във Франция, след като снощи се оказа, че агенция S&P погрешка е понижила рейтинга на страната, ще трябва "да мислим за по-консервативен бюджет." Според Дянков грешката с рейтинга на Франция показва, че очевидно агенцията обмисля да го намали.

Oще: бюджет  пенсиониране  силови ведомства  симеон дянков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

5 Десен | 11.11.201121:30

Хубаво, ама нека заложи нещо друго - международния си паспорт примерно Много щастлив
Хайде бе да видим стиска ли ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

4 My Majesty | 11.11.201117:38

Дянков казва, че си залага "кариерата на министър". А тя няма никакво значение за него вече. Така че явно му е писнало, решил е да си ходи и му е все тая. В края е решил да се прави на принципен. Или по вероятно играе поредния театър.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 11.11.201114:34

"Десен икономист","Ляво правителство" са измислици и съчинения,имащи за цел да прикрият безпощадното действие на природните закони върху качествата на хората.Защото истинската разлика между тях е,че едни могат да се справят със сложни проблеми,а други не могат.Колкото и да са суетни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 11.11.201110:51

Той цитира данни, според които две трети от хората, които излизат в пенсия през последните 2-3 г., са над пенсионна възраст. "Това означава, че сегашните прагове за пенсиониране са доста ниски, щом хората продължават средно 3-4 г. над тях да работят".

---------------------

А дали пък не означава, че пенсиите са ниски...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 11.11.201110:29

"Залагам кариерата си на министър за този бюджет", категоричен е Дянков.

Е, Дянк-off е лесен - залагал си кариерата! Голям праз!
Първо - този е любимец на БоБо и каквото и да залага все няма да има смисъл, понеже там и ще си остане! То досега щом още не са го изгонили, значи няма за какво да го махнат... Особено за някакъв си бюджет! Смее се
Второ - дори да го "изгонят", ще си иде в Америка и пак ще е добре, даже още по-добре отсега!...

Само че ние не сме лесни - ние ще си останем тук... И може да се окаже, че с бюджета на Дянк-off сме заложили нещо много повече! Задниците ни отдавна вече са заложени, не говорим за тях...
   

оценка

+0 -0