Дянков: Аз съм десен икономист и нямам място в ляво правителство | webcafe.bg
newscafe

Десен икономист няма място в ляво правителство

Webcafe.bg
11.11.2011, 10:13 (обновена 11.11.2011, 17:18)
симеон дянков

"Сигурността не е само в това кой държи оръжията и кой е по улиците"

"Аз съм десен икономист и нямам място в ляво правителство", заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" финансовият министър Симеон Дянков. Поводът: правителството ще покаже, че е ляво, ако сега отстъпи за по-късното пенсиониране в силовите ведомства и обезщетенията, които получават при излизане в пенсия чиновниците в тях.

"Залагам кариерата си на министър за този бюджет", категоричен е Дянков.

В проектобюджета за 2012 г. общо с 60 млн. лв. са намалени парите на така наречените силови ведомства, което се случва за пръв път от 15 години, посочи министърът и обясни, че открай време в България се смята, че най-важни институции в държавата са полицията и армията.

"Сигурността не е само в това кой държи оръжията и кой е по улиците", обясни тезата си Симеон Дянков и допълни, че сигурността означава повече пари за учителите, което гарантира по-добро образование, повече пари за здравеопазване, което гарантира здраве на хората. "Това е все по-определящо за сигурността на държавата", обяви той.

Дянков още веднъж подчерта, че не е справедливо чиновниците в МВР, които са половината от щата на ведомството, да получават същото обезщетение като полицаите, които работят навън или в армията. Според него пенсионирането за чиновниците в двете министерства трябва да става след 27, а не след 25 години стаж и това може да влезе в сила още от следващата година.

Пенсионната система

Най-добрият начин да се увеличат пенсиите в България е да се рефорима пенсионната система, посочи за пореден път Дянков и изрази готовност предвиденото вдигане на пенсионната възраст от 2021 г. да се изтегли напред във времето.

Според него е "възможна хипотеза" още от 2012 г. да влязат в сила изискванията жените да излизат в пенсия след 40 г. стаж, а мъжете – след 43 години. Той цитира данни, според които две трети от хората, които излизат в пенсия през последните 2-3 г., са над пенсионна възраст. "Това означава, че сегашните прагове за пенсиониране са доста ниски, щом хората продължават средно 3-4 г. над тях да работят". В средата на следващата седмица се очаква правителството да е готово с анализа си за реформата в пенсионната система.

Ситуацията в Европа

"Ситуацията в Европа е много тежка и България трябва да прави реформи отсега, за да е в крак, защото след 2-3 години ще е късно", поясни министърът.

Той потвърди, че ако дълговата и политическата криза в Европа продължават да се разрастват, ще се наложи проектобюджетът за следващата година да бъде направен по-консервативен. Ако това се наложи, сферите, в които със сигурност няма да има намаление на парите са социалната – минималната работна заплата със сигурност ще се вдигне на 290 лв. от 1 май, здравната сфера, образованието и културата.

"Засега няма нужда от нов вариант на бюджета", каза Дянков, но поясни, че ако още седмица-две продължат проблемите в страни като Италия и Гърция и започнат във Франция, след като снощи се оказа, че агенция S&P погрешка е понижила рейтинга на страната, ще трябва "да мислим за по-консервативен бюджет." Според Дянков грешката с рейтинга на Франция показва, че очевидно агенцията обмисля да го намали.

Oще: бюджет  пенсиониране  силови ведомства  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

5 Десен | 11.11.201121:30

Хубаво, ама нека заложи нещо друго - международния си паспорт примерно Много щастлив
Хайде бе да видим стиска ли ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

4 My Majesty | 11.11.201117:38

Дянков казва, че си залага "кариерата на министър". А тя няма никакво значение за него вече. Така че явно му е писнало, решил е да си ходи и му е все тая. В края е решил да се прави на принципен. Или по вероятно играе поредния театър.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 11.11.201114:34

"Десен икономист","Ляво правителство" са измислици и съчинения,имащи за цел да прикрият безпощадното действие на природните закони върху качествата на хората.Защото истинската разлика между тях е,че едни могат да се справят със сложни проблеми,а други не могат.Колкото и да са суетни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 11.11.201110:51

Той цитира данни, според които две трети от хората, които излизат в пенсия през последните 2-3 г., са над пенсионна възраст. "Това означава, че сегашните прагове за пенсиониране са доста ниски, щом хората продължават средно 3-4 г. над тях да работят".

---------------------

А дали пък не означава, че пенсиите са ниски...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 11.11.201110:29

"Залагам кариерата си на министър за този бюджет", категоричен е Дянков.

Е, Дянк-off е лесен - залагал си кариерата! Голям праз!
Първо - този е любимец на БоБо и каквото и да залага все няма да има смисъл, понеже там и ще си остане! То досега щом още не са го изгонили, значи няма за какво да го махнат... Особено за някакъв си бюджет! Смее се
Второ - дори да го "изгонят", ще си иде в Америка и пак ще е добре, даже още по-добре отсега!...

Само че ние не сме лесни - ние ще си останем тук... И може да се окаже, че с бюджета на Дянк-off сме заложили нещо много повече! Задниците ни отдавна вече са заложени, не говорим за тях...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани