Митническият пункт на нефтопристанище "Росенец" ще бъде затворен, съобщиха от Агенция "Митници" | webcafe.bg
newscafe

Митниците се изнесоха от пристанището на "Лукойл"

Webcafe.bg
16.08.2011, 12:22 (обновена 16.08.2011, 13:23)
нефт

Снимка: © Getty Images

Митниците затвориха пункта си на пристанището, през което "Лукойл" вкарва целия внос на суров петрол и изнася готовата продукция...

Митническият пункт на нефтопристанище "Росенец" ще бъде затворен, съобщиха от Агенция "Митници". Това се налага заради реорганизация на работата, тъй като броят на работещите там митничари е твърде голям. Досега заети на пункта са били 12 митничари.

През пристанището минава вносът на суров петрол и износът на готова продукция по море на рафинерията "Лукойл Нефтохим".

Затварянето на пункта няма да доведе до затруднения в дейността на бургаската рафинерия, защото при нужда от оформяне на внос или износ ще бъде изпращан мобилен екип от митничари, съобщиха от ведомството на Ваньо Танов.

Според Агенция "Митници" затварянето на пункта няма връзка с конфликта между ведомството и "Лукойл България", а е било предварително планирано, като "сега му е дошло времето".

На 27 юли Агенция "Митници" отне лиценза на акцизните складове "Нефтохим Бургас" и "Нефтен терминал Росенец" заради липсата на измервателни прибори, които по силата на Наредба 3 трябваше да бъдат поставени.

Решението трябваше да спре дейността на бургаската рафинерия, но съдът отмени предварителното й изпълнение и "Лукойл" продължава да си произвежда. Делото за лиценза по същество започва на 31 август.

Наскоро стана ясно, че текат някакви договорки между българските управляващи и руската компания уредите да се сложат до края на тази година.

А НАП си проверяват

Междувременно вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков днес съобщи, че в момента 200 митничари са командировани в рафинерията "Лукойл Нефтохим" и нефтеното пристанище "Росенец". Възможно е в компанията да влязат и служители на Националната агенция за приходите.

"Те ще останат там докато не решим, че сме намерили всички възможни обяснения за корпоративния данък и акцизите и да разберем защо последните години компанията е на загуба", каза вицепремиерът.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков беше първият, който публично обяви това, което пише в отчетите на "Лукойл" - че компанията не е плащала данък печалба, защото е декларирала загуба, а "ДДС го плащат потребителите".

Преди него шефът на НАП Красимир Стефанов заяви, че "Лукойл" била най-големият данъкоплатец. Най-вероятно е имал предвид приходите от ДДС и акцизи. Той самият не уточни.

Oще: лиценз  лукойл  митничари  море  нефт  петрол  пристанище  рафинерия  росенец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.