Фентъзи и реализъм от властта | webcafe.bg
newscafe

Фентъзи и реализъм от властта

Webcafe.bg
23.07.2013, 17:51 (обновена 23.07.2013, 18:02)
Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Лидерът на БСП Сергей Станишев се сопна на своите да не се заканват на президента Плевнелиев

Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече "нереалистична" възможността този парламент да изкара пълния си четиригодишен мандат, а междувременно медии публикуваха тезиси от програмата на Пламен Орешарски до 2017 г., която съдържала 150 мерки и предстои да бъде гласувана в парламента идната седмица.

В момента, в който Станишев препоръча на социалисти да не коментират продължителността на живот на парламента и правителството, Орешарски обещава пенсия от 1575 лева в, разбира се, последната година от пълния мандат на този кабинет.

Повод за забележката на Станишев стана изказване на евродепутата от групата на социалистите Илияна Йотова пред БНР, в което тя допусна провеждане на избори за Народно събрание, Европейски парламент и президент през май догодина.

"Г-н Плевнелиев е лично отговорен за невероятната конфронтация и омраза, които се възродиха в българското общество и агресия, такава каквато познавахме от началото на 90-те години. Сигурно няма да бъда голям пророк, но смятам че, ако има предсрочни избори, заедно с европейските избори, може да ни се наложи да има избори и за президент. Три в едно - да!", каза Йотова. Още миналата седмица БСП заяви, че няма да подкрепи искането на "Атака" за импийчмънт на президента.

След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП Станишев препоръча никой от партията да не коментира продължителността на този парламент и правителство: "Сега да се заявява някаква дата - септември, октомври или май, е нереалистично", допълни той. 

По думите му обаче, да се говори за четиригодишен период на управление също е нереалистично. "Нито протестиращите, нито партиите, които подкрепят кабинета, представляват цялото общество", каза Станишев и отново заяви готовност за диалог, но без предварителни условия.

Фентъзито на кабинета Орешарски

Механизъм, който ще доведе до увеличение на максималните нива на пенсиите до 1575 лв. месечно, е включен в пълната програма на кабинета на Пламен Орешарски до 2017 г., за която съобщава "24 часа". 

При сегашните нива на минималния осигурителен доход от 420 лв., максималният ще стане 4200 лв., а максималната пенсия - 1470 лв. Плановете са всяка година минималната заплата да нараства с по 30 лв., докато стигне 450 лв. през 2017 г. Което означава максималният осигурителен доход да стане поне 4500 лв., а най-големите пенсии - по 1575 лева. 

В социалните мерки е включено и намаляване на потребителската такса при посещение на лекар за пенсионерите на 1 лв. 

През втората половина на мандата, която започва от 1 януари 2016 г., да бъде въведено семейно подоходно облагане с необлагаем минимум на глава от домакинството. 

Правителството и Народното събрание трябва да подготвят пакет за защита на гражданите от монополните структури на пазара като енергодружествата, топлофикациите и ВиК операторите. 
Предвижда се да се отнеме правото им да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си по бърза процедура. 

Предвижда се и възможност за разсрочено плащане, както и забрана енергийните монополи и комуналните дружества да начисляват сметки на база прогнозни данни за потреблението. 

Ще има предоговаряне на договорите с енергодружества и концесионерите на комунални услуги. 

Ще има закон за личния фалит и абсолютна давност за погасяване на задължения. Фирмите, които обслужват голям брой потребители, както и естествените монополи и големите изпълнители на обществени поръчки, ще бъдат приравнени с публичните дружества.

Oще: атака  бсп  граждани  избори  импийчмънт  мерки  пламен орешарски  програма  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.06.2013, 08:30

3 олег георгиев | 24.07.201308:20

Кой няма интерес от подобряването състоянието на нацията?! Когато се получи отговор на този въпрос, тогава страната ни ще тръгне по нормалния начин на живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.12.2012, 15:01

2 Andrey Neykov | 23.07.201323:05

След 4 години средната пенсия, ако ще и 4 000 лева да е, пак ще се равнява на 75 евро.
Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 23.07.201321:49

Прекалено хубаво, за да бъде истина
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани