БНБ поиска да види парите за спасяването на КТБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ поиска да види парите за спасяването на КТБ

Webcafe.bg
15.09.2014, 17:03 (обновена 15.09.2014, 17:10)
ктб

Конкретни финансови ангажименти за рефинансирането на КТБ, разкриване на потенциалните инвеститори и изработване вариант за спасяване на банката без държавна помощ - това иска ръководството на Българската народна банка с писмо в отговор на заявения интерес от страна на австрийския финансов консултант EPIC.

Кой има интерес?

Първото условие на БНБ към EPIC е да даде информация относно кои са заинтересованите лица, които имат намерение да инвестират в КТБ.

"Необходимо е EPIC незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват", се посочва в писмото на БНБ.

За австрийския консултант се знае, че представлява интересите на Оманския фонд (притежаващ 30% от акциите в КТБ), други непосочени акционери и потенциални инвеститори.

Парите - на масата

От Централната банка искат да получат и яснота за "конкретните финансови ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина и правните средствата, чрез които да стане това".

В писмото се посочва, че към настоящия момент банковата група продължава да има "огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6 227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория" ЕАД".

БНБ съветва инвеститорите да започнат преговори с Министерството на финансите "възможно най-скоро" във връзка с условието за държавната помощ като "решаваща част от решението за рекапитализиране".

А ако няма държавна помощ?

От БНБ заявяват, че евентуалното участие на държавата в спасяването на КТБ и дъщерната й Търговска банка "Виктория" не може да стане без то да съответства с европейското и българското законодателство.

В тази връзка от EPIC се иска да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност, ако не бъде разрешена държавна помощ.

Писмото на БНБ е подписано от и.д. ръководител на управление "Банков надзор" Нели Кордовска и от главния юрист на банката Нина Стоянова.

"Във връзка с високия обществен интерес всяка информация в хода на разговорите, непредставляваща банкова или служебна тайна, ще бъде публично оповестявана", заявяват от пресцентъра на БНБ.

Oще: epic  банков надзор  бнб  ктб  министерство на финансите  мф  нели кордовска  оман  омански фонд  финансов консултант 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани