Връщаме лекарствата като батериите | webcafe.bg
newscafe

Връщаме лекарствата като батериите

Webcafe.bg
13.01.2012, 10:35 (обновена 13.01.2012, 11:34)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

"Проектонаредбата за връщане на лекарствата е глупава и ще бъде променена"

Проектонаредбата за връщане на лекарствата е глупава и ще бъде променена. Това каза по Нова телевизия здравният министър д-р Стефан Константинов.

Константинов бе категоричен, че лекарствата ще се връщат по-лесен за хората начин, без формалности. Според него най-добрият вариант е да бъдат поставени контейнери за изхвърлянето им, по подобие на тези за батериите.

Проектът предвиждаше от тази година лекарствата с изтекъл срок на годност да се връщат точно откъдето са закупени - потребителите да представят касова бележка и да ги предадат в аптеката, от която са се снабдили с тях. Това срещна недоволство сред потребителите и аптекарите.

Константинов обяви още, че през следващата седмица се очаква да бъде обявен конкурса за фирма, която да изработи електронните пациентски досиета и електронните здравни карти. Очакванията на здравния министър са те да са факт догодина - 2013 г.

Бавенето на е-картата

В аналитичен материал във в. "Сега" по темата, журналистката Янина Здравкова разнищи темата:

"За електронната здравна карта управници и политици обичат да говорят още от времето на кабинета "Сакскобургготски". И както и във всички останали сфери, щом става дума за говорене, най-продуктивен е кабинетът "Борисов". Специално при здравната карта дори се наблюдава тенденция колкото повече се говори, толкова по-малко да се върши. Колкото по-често тя е в устата на премиера, толкова повече се отдалечава моментът на действителното й въвеждане. 

Настоящите управляващи първоначално бяха записали в Закона за здравното осигуряване, че от 1 януари тази година използването на електронна здравна карта от пациентите става задължително. Предишният здравен министър Анна-Мария Борисова дори обясняваше, че появата й е въпрос на месеци. След това обаче тя си отиде, а с нея се отдалечи и нововъведението.

Сегашният министър Стефан Константинов замрази проекта с обяснението, че за да може картата да отразява движението на пациентите в цялата здравна система, трябва да се работи до 2020 г. Логичен финал на заниманията на това правителство по темата беше до болка омръзналото обявление на Бойко Борисов, че за липсата на електронна здравна карта е виновно предишното правителство. Когато кабинетът "Станишев" обявил поръчката за новите лични карти, в заданието го е нямало "чипчето" за здравна карта, и така "по-добрият вариант за електронната здравна карта е загубен". Без коментар. 

Между другото, това стана на специално свикана пресконференция в Министерския съвет, основната новина в която беше, че кабинетът ще предостави на 4 областни болници компютърни томографи за по 1 млн. лв. всеки. Като се остави настрани спорният въпрос, доколко на болницата във Видин например й трябва толкова скъп апарат, има ли специалисти за него и достатъчно пациенти, събитието напълно отразява тоталната безпомощност и некадърност на този кабинет в сектора. Никога досега премиер не е викал медиите в Министерския съвет, за да се похвали, че държавата купува 4 най-обикновени апарата на собствените си болници, т.е. върши си работата..."

Oще: касова бележка  контейнери  лекарства  сетфан константинов  срок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани