Попадналият в имотния скандал съдия Панайот Генков бил движеща сила при създаването на районен съд в Приморско | webcafe.bg
newscafe

Съдия уредил съд в Приморско срещу парцелче

Webcafe.bg
19.05.2010, 13:14 (обновена 19.05.2010, 14:53)
Константин Пенчев

Снимка: © БГНЕС

Приморският кмет Димитър Димитров направил пътека до шефа на ВАС Константин Пенчев - сигурно да ми даде и на мен едно парцелче, по думите на Пенчев...

Уреждаш съд, получаваш евтино парцелче край морето. По тази схема очевидно е действал съдията Панайот Генков, който е бил двигателят при създаването на районен съд в Приморско през 2005 г. Това обясни по Нова телевизия председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

Съдиите Панайот Генков и Андрей Икономов бяха членове на Висшия съдебен съвет през 2005 г. Техни роднини пък се оказаха собственици на парцели с право на строеж в Приморско, като са ги получили от общината като крайно нуждаещи се. Главно действащо лице в този скандал стана и тогавашния кмет на общината Димитър Димитров, подписвал решенията.

Димитров е подписвал решенията за уреждане с имоти и на останалите роднини на магистрати - пак по съображения на крайна нужда.

Пенчев съобщи, че решението за създаване на районен съд в курортния град било взето с тайно гласуване точно от този състав на ВСС. По закон гласуването на такива решения трябва да е явно.

"Именно по предложение на Панайот Генков гласуването за създаването на съд в Приморско беше тайно", заяви председателят на ВАС.

Съдът в Приморско просъществувал за кратко, тъй като по-късно жалба до ВАС спряла "това безобразие", по думите на Пенчев.

На въпрос дали кметът не е предлагал нещо и на него, Пенчев заяви, че Димитров е "направил пътека в опит да се добере до кабинета ми".  "Сигурно да ми даде и на мен едно парцелче", предположи Константин Пенчев.

По думите му поведението на магистратите с бедните роднини е "безобразно". Във вторник, 18 май, Пенчев освободи като шефове на отделения във ВАС замесените в скандала съдии Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов.

"Аз нито мога да ги уволня, нито мога да ги накажа сериозно. Това е в правомощията на ВСС. Но аз на ниво ръководител на отделение мога да подбирам екипа си. Аз просто реших, че тези хора не могат да бъдат повече в екипа, който ръководи съдиите във ВАС. Нямат морално право да бъдат. И използвах това мое правомощие да ги освободя от тези постове," заяви Пенчев.

Oще: вас  всс  имоти  константин пенчев  приморско  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани