Кабинетът спира да дава пенсии за заслуги към нацията | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът спира да дава пенсии за заслуги към нацията

Дина Христова , в. "Сега"
28.06.2012, 09:45 (обновена 28.06.2012, 10:32)
Вежди Рашидов

Снимка: © БГНЕС

Културните дейци не се осигуряват, защото са особени, но трябва да им засвидетелстваме уважение, обясни министър Вежди Рашидов

Ново прибързано обещание за законодателни промени даде ГЕРБ, за да тушира поредното напрежение - този път в средите на културата. Кабинетът спира да дава пенсии за особени заслуги към нацията и ще почита заслужилите дейци според специален закон, който трябва да е в парламента до септември. Това се разбра вчера на заседанието на социалната комисия в парламента. На него депутатите гласуваха отпускането на пенсии за заслуги на актьора Иван Иванов и на цирковия артист Виктор Топузлиев, които са в размер на 700 лв.

Лично министърът на културата Вежди Рашидов отиде в комисията, за да обясни защо само от неговото ведомство се правят предложения за отпускане на пенсии за особени заслуги и по какви критерии става одобряването им. Темата отново излиза на дневен ред, след като преди време Рашидов предложи със закон да се гарантира медал с чек за заслуги към нацията. Проблемът възникна, след като музикални дейци се разбунтуваха, че вземат малки пенсии или изобщо не могат да се пенсионират заради липса на стаж и изгорели архиви. Впоследствие екзотичните идеи изчезнаха от публичното пространство, но вчера се разбра, че Министерството на културата продължава да работи по тях.

На заседанието Рашидов обясни, че хората на изкуството наистина не се осигуряват, защото са особени, но държавата трябва да се погрижи да им засвидетелства нужното уважение и да намери форми и лостове да ги почете. "Никой не крие, че не са се осигурявали артистите. Много от тях, помните певците, как вдигнаха джангър, че пенсиите им са малки. Казаха, че архивите са им изгорели. Един месец правих проверки, нищо не им е изгоряло. Отдавна знаем, че те не са се осигурявали. Но ще дойдат и ще си платят дължимото. Както Васил Найденов направи, както Азис направи. Когато Лили Иванова ми се обади, че има 105 лв. и че тя заслужава персонална пенсия, направихме една проверка и се оказа, че тя дължи 505 000 лв. данъци на държавата. И не получи такава пенсия", заяви министърът.

Председателят на комисията Драгомир Стойнев от БСП и съпартийката му Емилия Масларова цитираха интервю на Иван Иванов, в което той твърди, че не се е осигурявал, докато работил в киноцентъра, но е направил две къщи и е отгледал двама синове, че няма да се снима за 300 евро, че може да работи всичко, но не иска. "Ясно е защо само от вашата сфера се предлагат хора. Защото те не се осигуряват и пенсиите са малки. Нима нямаме достойни лекари, но в тези професии има осигуряване", попита Масларова. Рашидов отново обясни поведението на актьора с опакия характер и го оправда, че се бори за правата на българските актьори, като отказва да се снима за жълти стотинки.

Накрая социалният министър Тотю Младенов обяви, че това са последните две пенсии за заслуги, които това правителство ще гласува до приемането на закона. Но отказа да инициира промяна в Кодекса за социално осигуряване, която да отмени члена, даващ право на пенсии за заслуги.

Според зам.-министъра на културата Митко Тодоров проектозаконът за заслуги е готов, но са го върнали от финансовото министерство заради липса на точен финансов механизъм за раздаване на наградите. По информация на "Сега" обаче по проекта отдавна не се работи активно, след като в работната група са се изпокарали за критериите. В готовия вариант има само общи текстове от рода на: наградите ще са еднократни, периодични и пожизнени и никакви разписани критерии. "Нека мине на съгласуване и тогава ще говорим. Критериите ще са заслуга към нацията", лаконично обяви Тодоров пред "Сега".

Вчера културният министър Вежди Рашидов припомни, че идеята за закона е негова, след като е заимствана от Италия и Франция.

Сега

Oще: вежди рашидов  заслуги  пенсии  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

2 Бобо | 28.06.201219:08

Всичката им заслуга се върти около плуга! ангелче
Всеки бивш комунист,сега европеист иска пенсия голяма да е...ва либерастката ъм....ама?
Браво псевдотурчино насран, ти поемаш го голям. не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 28.06.201212:36

Тук логиката е съвсем друга.България,дори и през турското робство,не е била толкова жалка и окаяна,колкото стана откакто ни закопчаха в Европейският съюз.Та какви да са пенсиите за заслуги,при такъв тотален провал на държавата през последните 2-3 години Въпрос
   

оценка

+0 -1