От ноември 2013 г. свободно избираме болница в ЕС | webcafe.bg
newscafe

От 2013 г. свободно избираме болница в ЕС

Webcafe.bg
20.11.2012, 13:18 (обновена 20.11.2012, 14:28)
Да избягаш от България

Снимка: © Стоян Георгиев

Който може, се лекува в чужбина, който не - мре тук

От ноември 2013 г. всеки здравноосигурен българин ще може свободно да избира в коя болница да се лекува в целия ЕС. Тази свобода произтича от директива на Еврокомисията, която задължава да променим законите си в съответствие с нея, съобщават от НЗОК, пише в статия в "24 часа".

Има обаче две уловки: първата е, че пациентът сам трябва да плати за цялото си лечение, а после да чака възстановяване на парите, втората е, че ще му бъдат върнати само до размера, който касата плаща за същата манипулация у нас.

Цените на клиничните пътеки у нас са най-ниските в Европа, затова едва ли ще се намери терапия в чужбина, която да е съпоставима като цена със същата у нас, отбелязва авторът на статията Илияна Ангелова.

За лечение на диабет в болница у нас дават 497 лв., за операция с отстраняване на матката - 1024 лева, за операция на белия дроб без тумор - 1550 лева, за коронарография - до 3800 лв., за лъчелечение - 1890 лева, за лимфом - 665 лв., за левкемия - 850 лева.

Европейската директива е свързана с правото за свободно движение на хората в рамките на общността. Тя предвижда осигурените граждани да имат право свободно да изберат държавата членка, в която да получат необходимите им здравни услуги, да заплатят за тях, след което да получат възстановяване на извършените разходи от здравната институция, в която те са осигурени, поясняват от НЗОК.

На практика обаче ще се случи следното: ако изберете да си направите в Германия лъчелечение, то струва поне 7000 евро. По тарифата на НЗОК струва 900 евро и тя възстановява само тази сума. Останалите 6100 евро остават за сметка на пациента, който пътува в чуждата страна. Друга пречка пред ходенето на лекар в чужбина е, че разходите за пътуването и настаняването са за сметка на пациента.

Има и здравни услуги, които не се възстановяват на пациента по новата директива - използването на домашен придружител, трансплантациите, обществени програми за ваксиниране. Новата директива не отменя другите две възможности за ползване на медицинска помощ в чужбина, за която НЗОК плаща.

Това са спешните и неотложните случаи и терапии, които не се прилагат у нас. За да ползвате безплатно лекар при някакъв здравословен инцидент, трябва да имате предварително издадена европейска здравна карта или поне удостоверение.

Ако нямате такъв документ, болницата понякога се свързва с НЗОК и прави справка дали сте осигурени. Може обаче да се наложи и да платите на място, а после да си търсите парите от нашата каса.

1495 българи са били обслужени по спешност в други страни от ЕС за 2011 г., най-много са били в Германия. Повечето пациенти са претърпели инсулти или инфаркт. Има и доста травми, например при катастрофи. В някои случаи са изплатени по 7000-8000, дори 11 000 лева. Тази помощ обаче се ограничава само до временното стабилизиране на пациента, за да може той да се прибере у дома и там да продължи лечението си.

Рекордът досега са 244 хил. евро, платени за 6-месечно лечение на 46-годишна жена в Германия. За 62-годишна жена, която е приемана в болница пак там на два пъти, касата е заплатила 154 000 евро.

Друга възможност да се лекувате навън за сметка на касата е, ако за диагнозата у нас няма подходяща терапия. Тогава разходите се покриват напълно. Пациентите най-често са с онкологични или офталмологични заболявания, поясниха от НЗОК.

Други пациенти, за които касата плаща, са тези с бутикови изкуствени стави. Налага им се да постъпват в чуждата болница по 2-3 пъти за поставянето, а понякога и за подмяна, казват от НЗОК. Специална комисия в касата решава дали пациентът може да бъде изпратен в чужбина на лечение. За децата отговорен е фондът към Министерството на здравеопазването.

Подава се молба в НЗОК, като по всеки казус се произнася националният консултант в съответната област. Те дават писмено становище дали предявеното искане е основателно. Прави се преценка на състоянието на пациента и дали необходимото лечение може да се проведе в разумни срокове. В комисията участват още юристи, лекари и икономисти. Заседание се свиква в 5-дневен срок от постъпването на документите.

До 6 ноември 2012 г. са постъпили 117 молби за планово лечение в чужбина, съобщават от НЗОК. 64 от тях са получили разрешение, а на 14 има отказ. Останалите са пренасочени към МЗ по компетентност или са върнати за попълване на документацията.

Oще: болници  европа  ес  лечение  пациенти  терапия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.