Симеон Дянков би отбой за заплатите на властта | webcafe.bg
newscafe

Симеон Дянков би отбой за заплатите на властта

Webcafe.bg
14.01.2013, 12:42 (обновена 14.01.2013, 15:00)
Симеон Дянков и Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на финансите Симеон Дянков би отбой за законопроекта за повишаване на заплатите на изпълнителната власт, който предвиждаше премиерската да е 8000 лева

Вицепремиерът и министър на финансите и Симеон Дянков би отбой за законопроекта за повишаване на заплатите в изпълнителната власт.

Пред БНТ той заяви, че ще се чакат по-добри времена, за да се актуализира идеята заплатите на първите хора в държавата да станат между 5000 и 8000 лева. Това означава, че подготвеният от МФ законопроект няма да бъде внасян за разглеждане до края на мандата на правителството.

Финансовият министър посочи още, че идеята и съответния проект за такава промяна са се появили още през април 2012 г. като трети закон, свързан с административната реформа. 

"В началото на миналата година направихме нов закон за държавната администрация, след това направихме закон за държавния служител и това беше третата стъпка, третият закон за политическите кабинети в министерствата, за областните управи, за кметствата.

Но съзнаваме, че не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници и следователно ще изчакаме по-добри времена", каза Дянков.

За да омекоти негативния ефект от новината, че ГЕРБ се кани да повишава възнагражденията в изпълнителната власт, Дянков отново припомни, че висши чиновници по време на тройната коалиция са прибрали сериозни пари от участия в бордове. 

"Ние забранихме да си в повече от един управителен съвет и да получаваш допълнителни пари", каза Дянков. "Около 2000 лева получават всички директори по време на нашето управление. След като вдигнем други доходи, ще вдигнем и заплатите на управниците", заяви министърът на финансите, без да се ангажира с колко трябва да скочат доходите в България, за да нараснат и заплатите на управляващите.

В най-бедната страна в ЕС, която си стои на последно място, независимо кой я управлява, където средната заплата е малко над 300 лева, а минималната пенсия 145 лева, Симеон Дянков предлагаше заплатата на премиера да е 8000 лева (около 4092 евро).

Дянков повтори за сетен път, че тази година (последната от мандата) акцентът в работата на кабинета са работните места и ще се използват повече средства за намаляване на младежката безработица и да се намери работа на хората, които от дълги години не са имали.

Според финансовия министър при договарянето на средства за създаване на заетост през 2005-2007 г. е допусната грешка, като са поискани повече пари за преквалификация вместо за създаване на работни места.

В резултат сега само 20 000 души, или 5% от безработните, имат работа благодарение на евросредства. Плановете на правителството са да поемат за година плащането на осигуровките и данъците на наетите от фирмите младежи и трайно безработни.

Oще: законопроект  заплати  изпълнителна власт  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани