Христо Бисеров и син разследвани за пране на пари | webcafe.bg
newscafe

Христо Бисеров и син разследвани за пране на пари

Webcafe.bg, по Фокус, Дарик
07.11.2013, 10:04 (обновена 07.11.2013, 17:24)
христо бисеров

Христо Бисеров подаде оставка, като посочи лични причини

Докато парламентът прекратяваше депутатските правомощия на зам.-лидера на групата на ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров, прокуратурата започна проверка срещу него.

А докато шефът на ДАНС Писанчев и главният прокурор Цацаров даваха изявления по случая, се оказа, че той е напуснал безпрепятствено страната, съобщи БНР, като се позова на свои източници.

Причината е получен сигнал от ДАНС за финансови и данъчни престъпления, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

В същото време вътрешният министър и силов вицепремиер Цветлин Йовчев заяви, че няма информация ДАНС да са проверявали Бисеров.

Христо Бисеров изненадващо реши да напусне парламента и да "замрази" членството си в партията, изтъквайки лични мотиви. Веднага обаче се появиха версии за причините, сред които е, най-общо казано, преяждане с власт.

Председателят на Народна партия Свобода и достойнство Корман Исмаилов намекна за енергийни интереси, а някогашният приближен на Ахмед Доган Осман Октай се усъмни, че животът на Бисеров е в опасност.

"До края на деня прокуратурата ще излезе с информация по случая. Сигналът е подаден от председателя на ДАНС вчера следобед", обяви Цацаров.

Има проверка, свързана с класифицирана информация, по случая с Христо Бисеров, която може да бъде готова до края на днешния ден.

"Ясно е, че тази информация подлежи на преценка. Тя се прави и в момента. По-късно през днешния ден има вероятност част от нея да стане публична", допълни той.

Какво е съобщил ДАНС

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков са разследвани за преводи на големи суми към банкови сметки в офшорни зони - основно към Сейшелските острови.

Образувано е досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров (представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата).

Получените данни от ДАНС са свързани извършване на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна.

Съобщава се и за извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).

И Главинков е юрист като Бисеров

Освен че е доведен син на Бисеров, Главинков е юрист и е член на адвокатската колегия в Търговище, пише Mediapool.bg.

В началото на тази година Кирил Добрев (БСП) съобщи по време на протестите срещу високите сметки за ток, че Главинков работи в ЧЕЗ. Проверката установява, че действително е работел, но на ниска позиция и е напуснал през април 2012. В 41-ото НС е бил нещатен сътрудник на баща си, според публичния регистър на сътрудниците.

От декларацията на Бисеров пред Сметната палата, подадена в началото на мандата му като народен представител, става видно, че съпругата му е взела заем от 184 000 евро от Ивайло Главинков - син, както е записано в декларацията. Самият Бисеров има скромни спестявания и също скромни доходи от наеми.

Без дебати, парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров, като по този начин той остана без имунитет. Гласуваха 171 народни представители, от които 138 - "за", 10 - "против" и 23 се въздържаха. Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ.

Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура - София. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества. Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна.

ДПС издигна други за постовете на Бисеров

Председателят на ДПС Лютви Местан ще предложи на парламентарната група и Централното оперативно бюро на партията да номинира Алиосман Имамов за заместник-председател на Народното събрание, съобщи самият Местан в парламента.

Четин Казак ще бъде предложен за председател на парламентарната правна комисия.

Бизнесът на Бисеров и синове

Търговският регистър показва, че 28-годишният Главинков има дялове в "Марвик - Лисово" ООД, "Агророуд" ООД, "Грийн ГЕЯ" ООД, "Солари Елов Дол" ООД, "Гилс" ЕООД, "Тракия Енерджи" ООД, "Гечев Соларс" ООД, "Солар Вижън" ООД, съобщава "24 часа".

Регистрираните фирми се занимават основно с проектиране и изграждане на фотоволтаични централи, производство и продажба на електроенергия; отглеждане, изкупуване, обработка, преработка и реализация на селскостопанска продукция.

Само две от фирмите нямат никакви залози, докато при останалите най-често като заложен кредитор се срещат: сто процента държавната Българска банка за развитие (ББР), Търговска банка Д АД (това е бившата турска Демирбанк България) и Плама Инвестмънт ЕООД.

Oще: главен прокурор  данс  дпс  измама  оставка  сотир цацаров  христо бисеров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 08.11.201309:02

не точно, газаджия го радава, и уж през главата на Меди Доганов
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 07.11.201322:57

Нали ГЕРБ преебаха тока със зелената енергия?Какво излиза,че синковеца е голем фотоволтаик? Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани