Президентът на Унгария остана без вето | webcafe.bg
newscafe

Президентът на Унгария остана без вето

Webcafe.bg, по БГНЕС
12.03.2013, 10:15 (обновена 12.03.2013, 12:12)
Виктор Орбан

Снимка: © Getty Images

Виктор Орбан постигна това, което иска

Унгарският парламент прие спорните промени в конституцията, вдъхновени от премиера Виктор Орбан, въпреки многолюдните протести и критиките от страна на Европейската комисия и САЩ.

Опасенията, свързани с промените в основния закон, са за растящ авторитаризъм, в което Орбан нееднократно е обвиняван.

Той е изявен европейски критик и често напада Брюксел за бюрократичните и мудни решения, които взема в ущърб на националните правителства. Орбан вече пробва да ограничи свободата на медиите, а сега успя да прокара и измененията в конституцията.

С тях се отменя правото на вето на президента, който ще се превърне в обикновен подписващ законите, приети от парламента. Все пак, те ще могат да бъдат спрени, ако има процедурни възражения.

Решението на унгарския парламент да одобри спорните промени поражда опасения относно върховенството на закона и европейските демократични стандарти в страната, предупредиха Европейската комисия (ЕК) и Съветът на Европа (СЕ).

Поправките пораждат опасения по отношение на принципа за върховенство на закона и европейските норми, обявиха в общо комюнике ЕК и СЕ, след като Будапеща оряза правомощията на Конституционния си съд и въведе мерки, признати за невалидни от Темида през предходните месеци.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд отбелязаха, че премиерът Виктор Орбан преди дни ги уверил в "пълния ангажимент на унгарските правителство и парламент към европейските норми и ценности".

В този смисъл те очакват от унгарските власти да се ангажират в двустранни разговори с европейските институции, с цел да се обърне внимание на тревогите като, например, съвместимостта на тези поправки с европейските принципи и закони, гласи комюникето.

Барозу и Ягланд също така намират за неуместен факта, че експерти от двата органа не са имали "възможността да обсъдят и изяснят в детайли съдържанието на тези поправки преди приемането им".

Брюксел по-рано предупреди, че Унгария трябва да спазва наложените демократични норми и призова Будапеща да не се отклонява от тях.

Нашата работа е да гарантираме, че европейските закони, подписани от членките на ЕС, се спазват напълно, посочи говорителка на Комисията. По тази причина "няма да се колебаем да използваме всички налични инструменти, за да уверим, че членките изпълняват поетите ангажименти", допълни тя.

Промените предвиждат ограничаване на правомощията, с които конституционният съд разполага, и прилагане на спорни мерки.

Въпреки призивите на опозицията и гражданското общество за отлагане на вота, парламентът, в който управляващата партия Фидес има мнозинство, прие четвъртата поправка с 265 на 11 гласа. 33 депутати се въздържаха от гласуване.

Часове преди гласуването Еврокомисията предупреди Унгария да спазва демократичните норми и увери, че ще прави всичко по силите си, за да гарантира, че всички членки спазват европейските закони.

Възгледите на Брюксел и Орбан си противоречат по редица въпроси, включително по тези за свободата на медиите, контрола над конституционния съд и управлението на централната банка, откакто политикът пое властта през 2010-а г.

Четвъртата поправка на унгарската конституция заменя предходния основен закон, определян от управляващите като реликва от времето на комунизма.

Съгласно текста, в бъдеще конституционният съд в Будапеща няма да има правото да анулира закони, приети с 2/3 от гласовете в парламента. Съдът ще може единствено да разглежда промените и няма да има възможността да оценява тяхното съдържание.

Президентът губи правото си на вето и ще бъде задължаван да подписва поправките, освен в случаите, когато има възражения на процедурни основания. Новата конституция позволява партийните предавания по държавните медии и задължава студентите, получавали държавна помощ, да остават в Унгария след завършването си за определен период от време.

Държавната телевизия ще започне да излъчва партийни предавания, а студентите държавна поръчка няма да могат да напускат родината си за определено време, след като завършат и ще трябва да започнат работа.

Властите ще бъдат задължени да осигуряват подслон на бездомни хора, но и ще имат право да им забраняват да живеят на определени територии.

Макар фактическото съжителство да не е инкриминирано, в основния закон ще залегне преференция за традиционното семейство от мъж и жена, като за основа се приема бракът и отношението между родител и дете.

Oще: виктор орбан  конституция  промени  унгария 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2012, 18:59

4 Martin Neychev | 13.03.201310:37

рере отнемайки правото на вето на президента властта на премиера става огромна и разполагайки с мнозинство в парламента няма кои да спре налудничавите му идеи, а според останалите поправки като партийни предавания пропагандата приличаща на диктатура е въпрос на време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 13.03.201300:44

Абе вие четете ли какво пишете?
"С тях се отменя правото на вето на президента, който ще се превърне в обикновен подписващ законите, приети от парламента."
Обаче се била засилвала авторитарността на управлението. И как точно се засилва тая авторитарност, след като той и от правото си на вето се отказва?
Да не говорим, че всичките гласувани изменения в конституцията, за които прочетох са съвсем резонни.
А това, че критикувал европейските бюрократи - ми ние трябва да сме му благодарни за това. Добре, че все пак се е намерил някой, нагърбил се със задачата да не им позволява съвсем да се самозабравят.
Да не е като лигоча Б. Б. - на нас да ни се прави на мъш а като отиде в Брюксел само да им се лези. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

2 Radenko Kostadinov | 12.03.201318:02

Изглежда все пак някой в ЕС мисли първо за националните интереси и чак след това се съобразява с критиките и "препоръките" на разните му комисии... А промените в Образованието им малко наподобяват тези, в Китай: много техни студенти получават пълна държавна издръжка за обучението си в Европа, но след това са задължени да работят и да прилагат знанията си обратно в родината. България готова ли е да предложи такова бъдеще и реализация на собствените си специалисти?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.07.2011, 00:20

1 Ivo Temelkov | 12.03.201311:27

хахахаха
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани