Патриотичният фронт пое „коалиционен ангажимент“ | webcafe.bg
newscafe

Патриотичният фронт пое „коалиционен ангажимент“

Webcafe.bg
23.10.2014, 15:36 (обновена 23.10.2014, 18:43)
Преговори между ГЕРБ, НФСБ и ВМРО

Принципни различия между двете формации няма, една от приликите са уроци по родолюбие

ГЕРБ и Патриотичният фронт остават на една вълна по отношение на следващото правителство, което засега се изчерпва с обща програма от 10 точки и „коалиционен ангажимент".

„Ние приемаме техният подпис под програмата за стабилно управление на ГЕРБ като израз на политическа отговорност и форма на коалиционен ангажимент. Това е достатъчна гаранция за подкрепа без пряко участие във властта ", обясни Румяна Бъчварова, след като се проведе втората среща между двете формации, този път в централата на ГЕРБ.

ВМРО и НФСБ не искат постове или непременно участие в бъдещата коалиция, но остават против ДПС и партия „Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок. Валери Симеонов, лидер на НФСБ, поясни, че това не означава, че ще се противопоставят на участието на „реформаторите".

„Споразумели сме се за 10 точки и 94 подточки, което означава, че сме обединили нашите усилия за излизане от кризата, за ситуацията с КТБ, за образование, икономика, около позицията, че социалните помощи за деца трябва да се изплащат до три деца, а след това - при допълнителни условия", разясни Валери Симеонов.

Бъчварова определи срещата с Патриотичния фронт като „изключително продуктивна". По-рано днес АЛДЕ, партията на либералите в Европейския парламент, в която членува ДПС, излезе с декларация срещу включването на националистите в управлението на България.

"Политически лица от ПФ няма да участват в управлението. Никое от политическите лица няма да влезе в състава на правителството", заяви Симеонов.

ГЕРБ ще иска и останалите партии да подпишат програмата за управление, в която кадрови въпроси не се коментират. „Не е важно кой още ще я подпише, а дали ще се изпълнява. Лютви Местан няма да я подпише, бъдете сигурни", коментира Валери Симеонов.

„За нас е по-важно да има документ и това е първият етап от нашето поемане на отговорността -да подпишем програмата, да застанем с нея както като политически фигури, така и като коалиция, да следим да се изпълнява и да следим дали няма да има отклонения някъде", поясни той.

Oще: валери симеонов  герб  коалиционен ангажимент  патриотичен фронт  румяна бъчварова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани