Без анонимни доноси по Закона за конфискацията | webcafe.bg
newscafe

Без анонимни доноси по Закона за конфискацията

Webcafe.bg
27.04.2012, 10:07 (обновена 27.04.2012, 10:19)
пари

Няма да важат анонимните доноси по Закона за конфискацията на незаконно придобито имущество

Проверката на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество няма да се образува по анонимен сигнал, но ще обхваща период от 15 години назад. Това решиха късно снощи депутатите при второ четене на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Заседанието приключи малко преди полунощ по искане на ГЕРБ.

Според опозицията законът може да се използва за репресии на граждани, бизнесмени и политици.

Според приетите текстове ще се проверява несъответствие над 250 000 лева между притежаваното имущество и получените доходи. Проверката започва след привличане на обвиняем по дадено престъпление. Спорове предизвика и текстът, който предвижда процедурата да се задейства и при административно нарушение, при което е придобита облага над 150 000 лева.

Според управляващите законът е съобразен с евроизискванията. От ГЕРБ се надяват законът да бъде приет до началото на май, за да бъде включен в предстоящия доклад на Брюксел.

Държавните и общинските органи или длъжностните лица, на които по служба е станало известно, че е придобита облага от административно нарушение на стойност над 150 хил. лв., са длъжни незабавно да уведомят директора на съответната териториална дирекция на комисията и да му изпратят материалите по преписката.

Допуснато беше гражданите също да уведомяват комисията. От закона отпадна предложението комисията да образува производство за установяване на имущество, притежавано или контролирано от физическо или юридическо лице, за което може основателно да се предполага, че е придобито от престъпление на друго лице, привлечено като обвиняем за престъпление.

Oще: депутати  депутатите  имущество  конфискация  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 27.04.201211:25

Крайно време беше и тръстовете да си намерят своята ниша у нас...ужас
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани