Милиардна глоба за швейцарска банка | webcafe.bg
newscafe

$1.530 млрд. глоба за швейцарска банка

Webcafe.bg
19.12.2012, 10:40 (обновена 20.12.2012, 15:45)
Пари, мишка, клавиатура

Ръководството на UBS натискало служители да манипулират данните, които се използват за формирането на Либор

Швейцарската банка UBS ще плати 1.530 млрд. долара глоба заради манипулиране на междубанковата лихва Libor, предаде Ройтерс. От ръководството на банката обявиха, че са постигнали споразумение за сумата с властите в САЩ, Великобритания и Швейцария. Финансовата институция ще бъде на загуба през четвъртото тримесечие заради провизиите за уреждане на правни спорове.

Глобата включва 160 милиона британски лири, които ще бъдат платени на британските власти и 1.2 милиарда долара, които банката ще плати на американското министерство на правосъдието. 59 милиона франка ще получи швейцарският орган за контрол на пазарите, наредил конфискуването на неправомерно придобити печалби.

Санкцията е наложена заради установена практика служители на банката да подават манипулирани данни, които после участват във формирането на Libor. Глобата е три пъти по-голяма от наложената на британската Barclays за същото провинение.

Единствената банка, която е наказвана по-тежко от UBS, е британската HSBC. Консултантите на българското правителство по проекта "Белене" трябваше да платят близо 2 млрд. долара на американските власти, за да избегнат разследване за пране на мръсни пари.

Щатските ипотечни кредитори Fannie Mae и Freddie Mac може да са понесли загуби от над 3 млрд. долара заради манипулирането на индекса за междубанково кредитиране Libor. Възможните загуби са изчислени в документ на федералния регулатор, отговарящ за надзора на двете финансови институции, които са собственост на държавата.

В документа регулаторът изтъква, че трябва да се обмислят правни действия срещу банките, замесени в измамата с лихвените проценти. Десетки големи банки са разследвани от регулаторите в САЩ, Европа и Азия за участието им в манипулирането на Libor и други подобни индекси.

Oще: hsbc. глоба  ubs  банка  либор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани