Анкара се опасява магистратите да не превишат властта си | webcafe.bg
newscafe

Eрдоган ремонтира Конституцията заради властта на съдиите

Webcafe.bg
15.03.2010, 14:39 (обновена 15.03.2010, 16:44)
Ердоган

Партията на сраведливостта и развитието на турския премиер Ердоган не крие амбициите си да спечели парламентарните избори през юли 2011-а

До 10 дни турското правителство ще предложи на парламента да гласува промени в Конституцията, за да попречи на съдиите да "превишават властта си" и да ги затрудни максимално, ако им хрумне да обявяват политически партии извън закона, предаде Блумбърг.

Решенията на висшите съдии и прокурори в Турция, включително опитът през 2008 г. да бъде забранена управляващата Партия на справедливостта и развитието, нарушават демократичното развитие на Турция, заяви министърът на правосъдието Садулах Ергин. Новото законодателство може също така да обнови състава на Конституционния съд, каза той.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който трябва да свика избори през юли догодина, казва, че правителството прави корекции в Конституцията, гласувана по време на военното управление през 1982 г., за да улесни членството на страната в Европейския съюз.

Основите на партията на Ердоган са в забранено ислямистко движение и тя е изправена пред опозиция от категорични защитници на светската власт, водени от армията и висши съдии, които търсят начини да намалят влиянието на религията, коментира Блумбърг.

"Проблемът в Турция е, че съдебната власт възприема роля, по-висша от тази на парламента, и прокарва свои собствени закони," каза Ергин. "Ние не се опитваме да обсаждаме съдебната власт, просто се опитваме да изградим истинско разделение на властите, където съдебната власт не прекрачва границите на допустимото и не пречи на работата на парламента и на демокрацията."

Пакетът от промените в цели 13 члена на Конституцията ще промени и разшири до 21 броя на членовете на Върховния съвет на съдиите и прокурорите, или HSYK - организацията, която назначава съдиите и прокурорите, каза Ергин.

Базираният в Анкара съвет сега е съставен от 5 съдии, които също така заседават в двете върховни съдилища на Турция, което означава, че те "поглъщат" правната система и заплашват нейната независимост, коментира Ергин. Правителството и парламентът ще направят "символичен" избор на около една трета от състава на съвета, а 15 души ще бъдат избрани от съдебната власт, заяви той.

Промените в HSYK са базирани на практиките на европейските нации, включително Франция, Испания и Италия, съобщи Ергин. Конституционните промени също така ще ревизират начина, по който политическите партии биват поставяни извън закона или наказвани, като ще намалят възможностите на съдилищата да действат срещу тях, оповести той.

"Въпросът е дали турската политическа система е готова за тези промени," каза Бюлент Алириза, директор на Turkey Project в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. "Това е по-скоро потвърждение, че се намираме в предизборен период и вероятно правителството е направило своите сметки. Този ход определено ще бъде характеризиран от опозицията като надхвърляне на правомощията."

Правителството се опитва да "политизира" съдебната власт, като дава на парламента власт да избира членовете на съвета, заяви председателят на Върховния съд Хасан Герчекер през септември.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган преживя политическа забрана преди две години с един глас в 11-членния Конституционен съд. Прокурорите обвиниха Ердоган и неговите депутати в застрашаване на светската система за управление на Турция, цитирайки опитите им да  премахнат забраната върху ислямските фереджета и да криминализират изневярата в турския наказателен кодекс.

Пакетът с конституционни промени вероятно ще бъде отнесен за разглеждане на национален референдум, тъй като опизиционните партии в парламента няма да ги подкрепят, каза Ергин. Партията на справедливостта и развитието има 337 места в 550-местния Меджлис, като 30 гласа не им достигат за мнозинство от две трети, необходимо за узаконяване на промените. 330 души са необходими за изискване на референдум.

Ердоган спечели парламентарните избори през 2007 г. с 47 процента от гласовете. Неговата партия има 38-процентна поддръжка в сравнение с 23 процента за главната опозиционна Републиканска народна партия, съобщи изследователската фирма Metropoll Stratejik & Sosyal Arastirmalar AS в резултатите от проучване от 26-27 февруари по електронната поща на 1346 души, огласено на 13 март. Грешката се движи в плюс-минус 2.7%.

През юни 2008 г. Конституционният съд блокира закон, премахващ забраната за ислямските фереджета, което накара Ердоган да обвини съдиите в подкопаване на конституционната власт на парламента. Съдът реши, че отстъплението от забраната застрашава светския характер на държавата.

Конституционните промени са "минималните необходими", за да позволят на Турция да стартира преговори за присъединяване към Европейския съюз по главата за правната система, каза Ергин.

Oще: конституционен съд  реджеп ердоган  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.